En privatperson har i en polisanmälan uppgett att Åsa Wihlbeck, känd från tv-programmet "Dr Åsa" i SVT, släppt lös sin stora svarta hund den 4 maj i år. Foto: Suvad Mrkonjic
En privatperson har i en polisanmälan uppgett att Åsa Wihlbeck, känd från tv-programmet "Dr Åsa" i SVT, släppt lös sin stora svarta hund den 4 maj i år. Foto: Suvad Mrkonjic

Dr Åsa i hundbråk - vägrar träffa polisen

Publicerad
Uppdaterad
Åsa Wihlbeck, känd som Dr Åsa, är misstänkt för att ha släppt lös sin hund i ett friluftsreservat. Men hon vägrar infinna sig till förhör.
Nu har ett bråk blossat upp mellan henne och polisen.
- Jag har aldrig ens varit på den platsen. Det här är ­slöseri med polisresurser, säger Åsa Wihlbeck till Expressen.
I början av augusti damp det ner en kallelse till förhör hos Nackapolisen hemma hos Åsa Wihlbeck på Värmdö.
En privatperson har i en polisanmälan uppgett att Åsa Wihlbeck, känd från tv-programmet "Dr Åsa" i SVT, släppt lös sin stora svarta hund den 4 maj i år. Nu misstänks den nyblivna mamman för brott mot lagen av tillsyn av hund.
- Jag förstår att man måste utreda en polisanmälan. Men jag har överhuvudtaget aldrig varit i det området. Den dagen, vilket jag framfört, var jag bara hemma. Det ska dessutom ha varit en häst inblandad, och jag har inte ridit på flera år, säger hon.

Slutade med bråk

Tv-doktorn ringde Nacka­polisen och berättade detta, men de stod fast vid att hon måste komma in på förhör.
Något som slutade med bråk.
- Jag anser mig inte stå över lagen, och jag anser att det viktigt att brott utreds, men det måste finnas sunt förnuft och rimlighet i utredningsnivån. Jag kan komma på förhör vilken dag som helst, men nu har det blivit en principsak. Här känns det inte som att någon har tänkt, utan bara följer en manual, säger Åsa Wihlbeck.
På sin blogg skriver hon; "Jag blir sjukt irriterad över idioti."
- Är det så här våra resurser ska nyttjas? säger Åsa Wilh­beck.
Förundersökningsledare Annika Teckner, säger till Expressen att hon har tagit del av blogg­inlägget.
- Det är ett vanligt ärende, som vi undersöker och ­försöker ta reda på sanningen. Det har hon uppenbarligen inte ­accepterat eftersom hon tar till sådana här fasoner.

Vill inte förhöra via telefon

Enligt Teckner vill ­polisen inte göra förhör över telefon eftersom man då inte kan veta med säkerhet att "hon är hon".
Åsa Wihlbeck säger att hon inte kommer att infinna sig. Vad händer då?
- Vi skulle kunna åka och hälsa på henne om hon nu tycker att det är slöseri med hennes dyrbara tid, säger Annika ­Teckner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag