Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) och Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) har tillsammans med tio andra organisationer skrivit ett gemensamt uttalande om den bristfälliga tillgängligheten på informationen under de fasansfulla dygnen efter terrorattentatet i Stockholm fredagen den 7 april.
Laith Fathulla, 25, är döv och jobbar som ordförande för SDUF. Han befann sig hemma under fredagens terrordåd i Stockholm, men en döv vän befann sig på Drottninggatan när lastbilen kom.
– Precis som för många andra blev det ett trauma för min vän, personen tar en dag i taget nu och får hjälp av ideella krafter. Men som döv känner man sig väldigt kluven. Att inte höra innebär att man inte tar till sig information som andra uppfattar, det fanns ingen information någonstans. Alla börjar springa åt olika håll och vi döva står bara kvar och vet inte vad vi skulle göra, säger Laith Laith Fathulla.
Känner utanförskap
Först tre timmar efter dådet inträffade fick Laith Laith Fathulla veta vad som hade hänt på Drottninggatan. En frivillig tolk gjorde en god gärning och berättade.
LÄS MER: Vakterna var först på plats efter terrordådet
Nu riktar förbunden skarp kritik till svenska myndigheter och menar att det måste finnas beredskap och direktiv även för teckenspråk och information till döva under krissituationer.
– Vi blir utanför och måste leta efter informationen själva. Vi döva har en form av språk och det är svårt för oss att hänga med när vi bara får det skrivna ordet, som är självklart för andra. Det ska vara en självklart från myndigheter att vi också får informationen.
I brevet – som är skickat till bland annat diskrimineringsombudsmannen och MSB – ställs krav på bättre dialog och samhällssyn där samhället tar hänsyn till teckenspråket vid en krissituation.
– Vi vill att det ska finnas en krisberedskap så att alla vet hur man ska hantera händelserna, det ska finnas en tydlig plan, säger Laith Fathulla.
Riktar kritik mot SVT
Han berättar även media som bland annat SVT – som är vana att sända med teckenspråk – inte heller hade någon tolk under direktrapporteringen från terrordådet på fredagen. Enligt Laith Fathulla har mycket av kritiken riktats mot SVT. Detta efter att han tagit en bild på en kameraman som vänt ryggen till en teckenspråkstolk under rapporteringen vis Sergels torg.
– Vi blir utelämnade. Jag bor i Sverige och betalar skatt precis som alla andra, lever som alla andra, men fick inte tillgång till informationen. Jag känner mig förtvivlad och utanför och min rättighet att kommunicera på teckenspråk fanns inte. Det var som att man tog bort en del av min identitet.
Brevet från SDUF, SDR med fler, har även skickats till SVT under onsdagen, och förbunden förväntar sig svar inom kort.
Camilla Hagert, presschef på SVT, säger till Expressen att de inte hunnit läsa brevet än och därför inte kan uttala sig specifikt om just det.
– Vi har ju fått kritik även från Teckenspråkets Röst om detta, som skrev en debattartikel i Metro som vi besvarat, och vi är självkritiska kring hur vi rapporterade under fredagen, säger Hagert.
LÄS MER: Nicole hann undan lastbilen med sitt barn
I uttalandet från SDUF står det bland annat:
”Vid sådana situationer, måste myndigheterna ha ett tillgänglighetsperspektiv i sina krisplaner. Information på teckenspråk måste vara en självklar punkt på checklistan för händelser som kräver extraordinära informationsinsatser. Men i Sverige verkar viljan saknas hos statliga myndigheter. Så länge statliga myndigheter blundar och bortförklarar så väljer man medvetet att utesluta döva, hörselskadade och personer med dövblindhet från samhällsgemenskapen. Det är skamligt och fullständigt oacceptabelt!”