Döva Kenzo, 1, sprider språkglädje på Instagram

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Teckenspråk är ettårige Kenzos modersmål.

På familjens Instagramkonto sprider han nu glädje och kunskap om språket.

– Många föräldrar har kontaktat oss och ställt frågor om hur de kan lära sina barn, säger Kenzos pappa Tomas Andersson.

När Tomas Andersson och Larissa Strante Worseck från Leksand blev föräldrar till Kenzo sökte de på Instagram för bli inspirerade av andra familjer med teckenspråk som första språk.

Snabbt upptäckte de att det inte verkade finnas några konton med svenska familjer som liknade deras – där både föräldrar och barn är döva. 

Tomas Andersson och Larissa Strante Worsock tillsammans med Kenzo.
Foto: Privat

Då bestämde sig Tomas och Larissa för att ta saken i egna händer och startade ett eget Instagramkonto där följarna får följa med i familjens vardag och lära sig om teckenspråk.

Med kontot vill Larissa och Tomas uppmärksamma att teckenspråket är ett minst lika bra sätt att kommunicera som talat språk. 

– Många vet inte att teckenspråket är ett helt språk och att barn utvecklas lika bra genom att lära sig teckenspråk som de gör när de lär sig talspråk. Vi vill visa att man inte måste kunna tala för att kunna kommunicera, säger Larissa Strante Worseck. 

Kenzos lärde sig först teckna ordet ”katt” – nu kan han över 50 tecken, säger Larissa.
Foto: Privat

Teckenspråket används av de flesta människor i Sverige som är döva, men Tomas Andersson menar att det blir mycket fokus på hörsel och tal även för döva personer.

– Ofta ses teckenspråket bara som ett hjälpmedel. Men teckenspråket är ett fantastiskt språk som bidrar med mycket glädje. 

Inte alla som får lära sig

Även om de flesta döva i Sverige lär sig teckenspråket förr eller senare är det inte alltid en självklarhet att de får lära sig i hemmet.

– Det kan vara så att barnens föräldrar inte kan teckenspråk och därför inte talar det med sina döva barn. Sen när barnet växer upp kanske det lär sig teckenspråk av kompisar i stället, säger Tomas och fortsätter:

– Men det är egentligen lite sent. Det bästa är att lära sig ett språk så tidigt som möjligt. 

https://www.instagram.com/p/CbUtfx9gc-D/

Vill få fler föräldrar att lära sig

Nu vill de tillsammans med Kenzo inspirera fler föräldrar till att lära sig teckenspråk så de kan hjälpa sina egna barn med lärandet. 

– Många föräldrar har kontaktat oss och ställt frågor om hur de kan lära sina barn teckenspråk och vilka verktyg som finns för att lära sig. Det tycker vi är väldigt kul – och det finns verkligen inga dumma frågor, säger Tomas. 

Foto: Privat

Larissa lägger till att de också vill få föräldrar att förstå hur viktigt det är för döva barn att lära sig teckenspråket.

– Teckenspråket underlättar inte bara utan det behövs för att man ska kunna utvecklas och få ett fullvärdigt språk som döv. Det är det vi vill visa, att teckenspråk inte bara är ett stöd utan att det är ett riktigt språk precis som andra språk. 

Favorittecknet: ”Mössa”

För egen del har Kenzo, som i dag har hunnit bli 13 månader gammal, redan lärt sig mycket teckenspråk från föräldrarna. 

– Hans första tecken var ”katt” vilket han lärde sig när han bara var sju månader gammal. Nu kan han ungefär 50 tecken skulle jag säga, säger Larissa. 

Vilket tecken gillar han mest?

– ”Mössa” är ett. Det tecknar han så fort han ser att någon har på sig en mössa.

Kenzo och hans föräldrar har tidigare varit med i SVT Nyhetstecken där Kenzo även lär ut några tecken till tittarna. 

Därför gör Adelina, 3, succé på Instagram

Har lärt sig kommunicera med teckenspråk. Klipp från 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.