Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dousa om Valkompassen: "Alliansen står nära varandra"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, matchade till 85 procent med Moderaterna i Expressens Valkompass. Foto: Skärmdump
Emil Lantto, 28, student från Luleå, matchade bäst med Centerpartiet. Foto: Privat
Det syns tydligt att Emil Lantto bryr sig om miljöfrågorna – han matchade med till 67 procent med C och till 66 procent med MP. Foto: Skärmdump

Söndag 9 september är det val. 

Om du är osäker på hur du ska rösta kan du ta hjälp av Expressens Valkompass för att se hur åsikter stämmer överens med partiernas. 

Muf:s ordförande Benjamin Dousa har gjort Valkompassen – och tycker att resultat visar att allianspartierna står nära varandra politiskt. 

Valkompassen är en hjälp till dig som vill bli säkrare på vad du ska rösta på.

I vår Valkompass guidas du också av vår politiske expert Jenny Madestam, som förklarar argument "för" och "emot" i varje fråga. 

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, 25, har gjort Valkompassen och matchade med sitt eget parti till 85 procent. 

Vad trodde du att du skulle bli? 

– Hade nog rätt starka misstankar om att jag skulle bli moderat, haha! 

– Jag tror knappt någon håller med ett parti till 100 procent, inte ens partiledarna. 

Vad tycker du om Expressens Valkompass?

– Expressens och andra mediers valkompasser är rätt roliga och jag brukar själv göra de flesta. Men samtidigt är det rätt mycket fokus på dagsaktuell politik och inte på de mer grundläggande värderingarna, så ibland blir resultatet inte helt korrekt. I valet rekommenderar jag alltid alla att läsa på ordentligt på partiernas hemsidor, det tar längre tid men ger en mer rättvisande bild. 

Vad tänker du om resultatet?

– Blev inte helt oväntat moderat. Tycker också testet visar rätt tydligt på att alliansen står mycket nära varandra politiskt. Det hör man inte så ofta nuförtiden.  

 

Testa själv: Här hittar du Expressens Valkompass  

 

28-åriga Emil Lantto har gjort Expressens Valkompass – han matchade bäst med Centerpartiet, vilket han också trodde att han skulle göra. Foto: Privat

En annan som gjort Expressens Valkompass är studenten Emil Lantto, 28, från Luleå. 

Vad trodde du att du skulle bli? 

– Centerpartist. Det känns som att de är bäst i linje med mina åsikter: De är på högersidan, de är invandringsvänliga och driver förstås en del miljöfrågor. Jag tycker att C inte är nog progressiva med miljöpolitiken, men det är ända det bästa alternativet. 

Vad tyckte du om Expressens Valkompass?

– Det var lite dåligt med feedback om varför man fick sympatier med partierna. Mer förklaringar till det hade jag gärna sett. Men det var kul att göra den, det är alltid roligt med såna här små och snabba test där man får snabbt svar. Det är kanske inte det djupaste svaren, men någon sorts återspegling om vilka partier man för läsa på om är det i alla fall. 

– Jag fick väldigt lika mellan Centerpartiet och Miljöpartiet och då kan det ju vara en vits för mig att gå in på deras hemsidor och se vad som skiljer dem åt. 

Vad tänker du om resultatet? 

– Det är lite förvånade faktiskt, men samtidigt inte. Jag hade på känn att jag sympatiserar mycket med Miljöpartiet, men jag trodde ändå att allianspartierna skulle följa efter Centerpartiet. Jag hade ganska lågt resultat för Moderaterna och Liberalerna.