Döttrarnas kritik mot Saida-dokumentären

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sierskan Saida Andersson var en rikskänd tv-ikon på 90-talet.
Foto: THOR LINDGREN

Sierskan Saida Andersson var en rikskänd ikon och störst i svensk tv under 1990-talet.

Hennes magiska förmåga påstods hjälpa tusentals svenskar att bland annat hitta borttappade föremål – och nu hyllas Saida i en ny SVT-dokumentär.

Samtidigt hade hon bara rätt i runt tio procent av fallen, enligt programmet – en uppgift hennes två döttrar inte tror på.

– Det tror jag inte en sekund på, det var mycket mer, säger dottern SolBrith Rönnqvist, också hon sierska.

Saida Andersson var 68 år när hon 1991 slog igenom som rikssierska i TV2:s kvällsunderhållning ”Café Luleå”. 

Expressens telefonväxel bröt samman för första gången i tidningens historia när tiotusentals människor ringde efter programmet för att få kontakt med den synska kvinnan från Norrbotten.

I en ny SVT-dokumentär menar programmet att Saida hade rätt i tio procent av fallen.
Foto: LEIF NYBOM / SVT BILD TT NYHETSBYRÅN

En miljon tittare

I den nya SVT-dokumentären ”Sierskan” granskar journalisten och producenten Rasmus Åkerblom hur det gick till när SVT byggde upp den lokalt kända fjärrskåderskan i Boden till en rikskänd storhet som drog över en miljon tittare till varje program och fick 35 000 tittarbrev varje vecka.

Saida vägledde människor att hitta förlagda lösgommar, försvunna boaormar och tappade vigselringar och smycken. Tacksamma tittare hyllade henne för att hon hjälpt dem att återfinna det de trodde gått förlorat för alltid. Det blev hysteri kring Saida, både i tv och i kvälls- och veckotidningar.

Nu avslöjar Ove Eklund, producent för ”Café Luleå”, i dokumentären att Saida bara hade rätt i 10–15 procent av fallen.

– Det var 10–15 procent som stämde i stora drag. Vi tyckte också att det var lågt. Vi såg det mera som god underhållning och bra tv, säger Ove Eklund i ”Sierskan”.

Bilder ur dokumentären.
Foto: Skärmdump / SVT

”Gick genom rutan”

– Saida gick genom rutan. Vi låg på tittartoppen varje dag med upp till 1,2 miljoner tittare, makalöst bra. Det var vansinnig hausse kring Saida, vi hade kvällstidningarna hos oss vid varje sändning, det var full fart, säger han.

Tv-tittare skrev till programmet och Saida, som gav tips om var de kunde hitta sina försvunna saker. Efter en tid ringde redaktionen runt och frågade vilka som hittat något.

– De cirka 90 procent som inte hittat något fick vi tv-tittare aldrig se. Det fåtal som hittat grejer fick ringa in och berätta även om prylen inte varit på rätt ställe, säger Rasmus Åkerblom i dokumentären.

Han säger att han som ung var en stor beundrare av Saida. Hans teori är att folk fick en push av Saida att börja leta – vilket ledde till att de kunde hitta saker även på andra ställen än dem hon sagt.

Bilder ur dokumentären.
Foto: Skärmdump / SVT

”Bra bild av mamma”

Saidas döttrar ville inte vara med i tv-dokumentären. Äldsta dottern, Siv-Gun Berglund, säger till Expressen att det skulle ha varit ”för jobbigt”.

– Det är ett mycket fint program, det ger en bra bild av mamma. Även om hon inte var så barsk som de säger. Hon var mycket mjuk, säger Siv-Gun Berglund, 81, som bor i Norrfjärden norr om Piteå.

– Men jag tycker inte om den där uträkningen där de kommer fram till att hon bara hade rätt i tio procent av fallen. Rätt ska vara rätt, men de redogör inte för den statistik de grundar sig på, säger hon.

”Det är ett mycket fint program, det ger en bra bild av mamma. Även om hon inte var så barsk som de säger. Hon var mycket mjuk”, säger dottern Siv-Gun Berglund.
Foto: Roger Tillberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Tror jag inte en sekund på”

Yngre dottern, SolBrith Rönnqvist, 68, som bor i Boden, är också kritisk mot uppgiften om mammans påstått låga träffsäkerhet.

– Det där med tio procent tror jag inte en sekund på. Det var mycket mer. Mamma var den finaste godaste människa som fanns, hon gjorde allt för oss barn och barnbarn, säger hon.

SolBrith Rönnqvist säger att hon ännu inte har sett dokumentären – och att hon inte ville medverka till ett så närgånget porträtt mer än 20 år efter mammans död.

”Det tror jag inte en sekund på”, säger dottern Solbrith Rönnqvist om uträkningen att Saida hade rätt i ett fall av tio.
Foto: THOR LINDGREN

Generationer av sierskor

De båda systrarna har fullföljt familjetraditionen och tidigare verkat som sierskor precis som mamma Saida Andersson och mormor Hanna Lidman.

– Både mormor och mamma hade mycket stark utstrålning, det upplevde jag hela mitt liv. Själv var lite för känslig så jag höll mig mer i bakgrunden. Jag slutade som sierska för länge sedan även om jag fortfarande sysslar lite med borttappade föremål, säger Siv-Gun Berglund.

Saida föddes 1923 i Petbergsliden nära Älvsbyn i Norrbotten. Hennes uppväxt var fattig, familjen bodde första åren i en ombyggd vinterladugård med jordgolv i Petbergsliden i Älvsbyn. Hon blev gravid som 15-åring och flyttade hemifrån som ensamstående mamma. Senare gifte hon sig och fick ytterligare fem barn.

Saida Andersson och dottern SolBrith Rönnqvist.
Foto: THOR LINDGREN

Tre söner dog

Tre av hennes söner dog i förtid liksom hennes sambo. Hon berättade att hon fick övernaturligt förebud om alla dödsfallen - och att tragedierna fick henne att gå djupare in i rollen som sierska.

Hon var lokalt känd i Norrbotten, men efter det första tv-framträdandet blev det som en lavin. Saida blev en superkändis, det räckte med förnamnet. Hon förutspådde politiska händelser och naturkatastrofer.

Polisen och försäkringsbolag vände sig till henne, hon fick en guldmedalj av Svenska Jägarförbundet som tack för alla hundar hon hjälpt till att hitta. Hon hade i många år en frågespalt i Hemmets Journal.

Saida Andersson dog 1998 i Boden.

Se mer: Joakim Lundell: Därför tror jag på det övernaturliga

Ur arkivet: 2019 gästade Youtubern Ellinor Svensson och pratade om andar och det övernaturliga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.