Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dotterns känslosamma tal på Alf Svenssons fest

Michaela Hollis, nytt toppnamn i KD som tar plats i kommunfullmäktige i Stockholm, höll ett kärleksfullt tal till sin far från scen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Tidigare KD-ledaren Göran Hägglund var en av alla talare på festen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alf Svensson och Göran Hägglund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mats Odell håller tal. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alf Svensson minglade runt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jakob Forssmed och Inger Davidsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alf Svensson vid sitt bord tillsammans med bland annat Carl Bildt, Anna Maria Corazza Bildt och Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lars Adaktusson och Göran Hägglund vid samma bord. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lars Adaktusson och Marie Adaktusson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gästerna anländer till festen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alf Svensson sitter och lyssnar på när man sjunger "ja må han leva". Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 12

Alf Svensson, som var partiledare för Kristdemokraterna under 31 år, slog på stort för att fira sin 80-årsdag på Elite hotel Marina Tower i Stockholm.

Hans dotter Michaela Hollis, nytt toppnamn i KD som tar plats i kommunfullmäktige i Stockholm, höll ett kärleksfullt tal till sin far från scen.

– Pappa, du är en mästare på att rita djur med kaviartuben på smörgåsar, du simmar alltid ryggsim och är femte bäst i vår familj på att köra bil.

Bland de 250 gästerna fanns nära och kära, vänner, tidigare politikkollegor och aktiva KD-profiler.

Från scenen skickade jubilaren en kärlekshyllning till sin hustru Sonja, de tre barnen och sju barnbarnen.

– Det finns inget jag är så stolt över. Det är Sonja som har haft kollen och som är själva bärbjälken i vår familj.

Sonja Svensson tillsammans med maken Alf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carl Bildt: Det var uteslutande Alf fel

Carl Bildt höll kvällens första tal till jubilaren.

– Några valrörelser gick rätt hyggligt, några gick halvbra och en gick fenomenalt dåligt. Min sämsta valrörelse var 1998 och det var uteslutande Alfs fel, sa Carl Bildt och skrattade.

Vidare pratade han om Alf Svenssons storhet för sitt parti och för sin politiska personlighet.

Senare under trerättersmiddagen, där imitatören Göran Gabrielsson, pianisten Per-Erik Hallin och Triple and Touch stod för underhållningen, fick Bildt några positiva ord tillbaka från tidigare KD-ledaren.

Alf Svensson sa att han “alltid högaktat Carl Bildt” och delade en anekdot om när tidigare Moderatledaren under ekonomiska krisen 1991 tog fram sin reservoarpenna och skrev på en lapp: ”Helvetet har gått i baklås”.

Ebba Busch Thor höll tal: ”Otroligt stolt”

Ebba Busch Thor skämtade i sitt tal till Alf Svensson om regeringsbildningen och pratade om vikten av att “låta grytan koka över” i politiken.

I det åtta minuter långa talet började hon med att berätta om hur en man hade stegat fram till henne på ett torgmöte och utbrustit: “Du ser inte det minsta ut som Alf Svensson!”

– Det är samma grundläggande värderingar som driver oss båda och det är jag otroligt stolt över sa KD-ledaren och fortsatte:

– Jag ska försöka att inte terapeutisera min egen valrörelse och mina valomgångar som Carl Bildt gjorde tidigare här, även om jag har ett starkt behov av att göra det under pågående regeringsbildning, gud giv mig styrka, sa Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor på scenen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba fick en kram av Alf efter talet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor och hennes man Niklas. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Tack för det stora stödet ”

Hon berättade dessutom om när hon hälsade på Alf Svensson i Bryssel under våren 2014 och hade ett förtroligt samtal med den under många år framgångsrika ledaren för partiet.

– Du skickade med mig några ord som jag har burit med mig sedan dess. Det handlade om behovet av att ha en gryta som kokar, som puttrar. Vi båda förstod precis vad det handlade om. Det där engagemanget som gör att man orkar. Så lutade du dig in och sa:

– Och ibland Ebba måste man låta den där grytan koka över. Det har jag burit med mig.

– Tack för det stora stöd som du och Sonja har varit för mig inte minst under det här året - och skål för att låta den där grytan koka - och i bland låta den koka över.

Festen avslutades med att Ebba Busch Thor och Anna Maria Corazza Bildt sjöng ”Amazing grace” med Alf Svensson och flera gäster på scenen.