Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dotterns hjärtoperation fick Merima att följa sin dröm

Nioåriga Ida har designat Ingvar Kamprads nya staty: ”Det är coolt”

Merima Zeljkovic Abrigos dotter Amélie fick inte den starten på livet som familjen hade väntat sig.

Bara fyra månader gammal blev hon tvungen att genomgå en komplicerad hjärtoperation – något som inspirerade Merima att följa sin dröm om att bli modedesigner.

– Det blev som en slags kraft och jag ville göra det för Amélie, säger Merima Zeljkovic Abrigo.

Amélie är i dag tre år gammal.
Foto: Privat / Privat
Merima Zeljkovic Abrigo.
Foto: Privat / Privat
Dottern Amélies hjärtoperation fick Merima att följa sin dröm.
Foto: Privat / Privat

I oktober 2016 kom Amélie till världen och familjen Zeljkovic Abrigos liv vändes upp och ned.

Amélie hade Downs syndrom, något familjen inte visste om.

– Jag blev först rädd och orolig för framtiden, hur skulle det bli? Det var något främmande för oss och då tänker man ju bara på allt man inte vet, säger mamma Merima Zeljkovic Abrigo, 37.

När familjen väl hade börjat smälta beskedet kom nästa smäll. Amélie hade flera hål på hjärtat och skulle bli tvungen att opereras om hon skulle överleva sin första födelsedag.

– Det var fruktansvärt, det var som en mardröm. Just att det var hjärtat, säger Merima Zeljkovic Abrigo.

Fyra månader gammal genomgick Amélie hjärtoperationen. Merima Zeljkovic Abrigo menar att hon förberedde sig på det värsta.

– Att lämna över Amélie till läkarna var det värsta jag har varit med om. Vi sa hej då. Det kan alltid uppstå komplikationer.

Operationen blev komplicerad

Operationen inleddes klockan 08:00 på morgonen. Merima Zeljkovic Abrigo och hennes man fick beskedet av läkaren att de skulle vara klara vid lunchtid och då ringa dem.

Men när klockan började närma sig 13:30 blev Merima och hennes man allt mer oroliga. Vid 14-tiden ringde äntligen läkaren från sjukhuset.

– De berättade att operationen hade dragit ut på tiden för den var med komplicerad än vad de väntat sig. Men Amélie hade klarat sig, säger Merima.

Efter dotterns operation kände Merima att hon fick en styrka och ett driv att uppfylla en dröm hon länge haft – att starta sitt eget modeföretag.

– Jag kände att vi hade klarat av allt det här med operationen, varför skulle jag då inte klara av att starta ett eget företag?

Redan innan Amélie föddes hade Merima börjat spåna fram idéer för företaget. Hon skulle designa lyxiga och kvalitativa badkläder. Men när hon blev gravid med Amélie lades planerna på is.

– Om det var någon gång jag skulle starta företaget så var det nu.

Lanserade badklädesmärke

Från chocken och sorgen fick Merima kraft och började följa sin dröm. Tre månader efter att Amélie opererats reste Merima till Italien för att kolla på tyger och leverantörer.

Sommaren 2019 lanserades Syvende Swimwear.

– Nu har vi klätt prinsessan Madeleine och många andra kändisar. Vi har fått jättemycket positiv respons och det finns ingen bättre känsla än när en kund är riktigt nöjd, säger Merima.

Amélie har också hunnit bli tre år gammal och mår i dag bra.

– Hon har utvecklats jättefint och är väldigt glad och vi är så himla glada över att ha henne i våra liv, säger Merima.

Se filmen: Sophias och Gustavos succéidé för dottern

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.