Dottern som fick betala

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eva Björkegren tvingas ensam att betala av sin fars skulder.
Foto: Helen Edvall

Miljardären Carl-Eric Björkegren försvann spårlöst från sin villa 1994. 

Hans kropp återfanns aldrig. 

Eva Björkegren förlorade sin pappa. 

Men hon dömdes samtidigt till ett livslångt straff. 

Fortfarande i dag - 15 år senare - går varje månad hälften av hennes lilla sekreterarlön till att betala av på resterna av det jättelika skuldberg pappan lämnade efter sig. 

Här är historien om dottern som fick betala.

Du kanske minns veckotidningsreportagen om den utsvävande miljardären Carl-Eric Björkegren, hans fantastiska vinsamling, hans jättelika villa på Djurgården, konstsamlingen och kändisfesterna?

 Eller de svarta rubrikerna sommaren 1994 när han plötsligt försvann utan ett spår från villan i Viken utanför Helsingborg, bara timmar innan han skulle sätta sig på ett plan till Stockholm där ett förbokat rum på Grand hotel, hans advokat Henning Sjöström och hans dotter Eva väntade på honom.

 I dag är Carl-Eric Björkegren historia. Han är officiellt dödförklarad sedan flera år, även om någon kropp aldrig har återfunnits. Polisutredningen ligger bortglömd i ett arkivskåp hos polisen i Helsingborg. De välbetalda bankdirektörer som gödde hans finansiella excesser med lån han aldrig skulle kunna betala tillbaka har för länge sedan gått vidare i sina karriärer.


Halva lönen försvinner

Det är bara en person kvar i Sverige som fortfarande tvingas betala Carl-Eric Björkegrens skulder, och det är hans egen dotter Eva, 60.


 Eva Björkegren är en av de verkliga trotjänarna på utrikesdepartementet. Hon har tjänstgjort prickfritt i årtionden, men sekreterarlönen blev aldrig särskilt stor. Och av det som är kvar efter skatt drar Kronofogdemyndigheten varje månad hälften.

 Kvar att leva på per månad blir 9 000 kronor.

 - I början var det hemskt. Man håller på mot slutet av varje månad och dividerar kring inköp av mat. Vad har vi har råd med? säger Eva Björkegren.


I september 1991 hade Carl-Eric Björkegrens finansiella korthus rasat samman. För att rädda sitt 300 kvadratmeter stora sommarhus i Viken - den strandvilla som han tre år senare försvann spårlöst från - använde han sig av sina tre döttrar.


 Carl-Eric Björkegren såg tillsammans med Gota bank till att ägandet av huset skrevs över på döttrarna, som samtidigt övertog lånen på fastigheten.

 - Vi var väldigt förtjusta i vår far allihop. Jag trodde ju aldrig att det skulle gå så snett som det gick, säger Eva Björkegren.

 Hon såg inget alternativ till att säga ja till fadern.

 - Jag sa att det inte kändes bra, men pappa bara viftade undan mig irriterat. Det var dumt av mig att ens tänka på det sättet, sa han.

 Och det var bråttom.

 - Vid den allra sista drastiska åtgärden så var det fråga om timmar.

Panikåtgärd

 Då krävde Carl-Eric Björkegren att Eva skulle skriva på också för sin omyndige bror Carl.

 - En av pappas medarbetare kom i bil hit till kontoret. Jag fick skriva på papperen på motorhuven. Då var det riktig panik. Jag var ju ganska chockad själv.

 Evas två systrar skrev också på. Evas yngsta syster säger i den utredning som tingsrätten gjort att hon inte hade en aning om vad det var för papper som pappan beordrade henne att skriva på. Hon litade på honom.

 För Evas andra syster betalade till och med banken flygbiljetten från Köpenhamn för att hon snabbt skulle komma till Stockholm och skriva på alla papper.

Försvann spårlöst

 Carl-Eric Björkegren lovade barnen att det endast handlade om formaliteter. Han skulle alltid stå för räntor och amorteringar på lånen på huset. Eva skulle inte behöva oroa sig.

 - Och så länge han levde skötte han ju det också, vad jag vet, säger Eva Björkegren.

 Carl-Eric Björkegren försvann spårlöst den första eller andra juni 1994.

 Gotabanken sålde strandvillan på exekutiv auktion med förlust och krävde barnen på mellanskillnaden för att täcka lånen.

 Eva och hennes systrar gick till tingsrätten för att slippa betala skulden. Tingsrätten fann att banken varit medveten om att barnen aldrig skulle kunnat klara av att betala så stora lån och skrev ner skulden med hälften. Banken överklagade till hovrätten, som slog fast att allt skulle betalas.

Lever fattigt

I dag är skulden sammanlagt över fyra och en halv miljon kronor.

 Och eftersom Eva är den enda av systrarna med fast inkomst och som är bosatt i Sverige har kronofogden valt att koncentrera sig på att driva in pengarna av henne.

 Eva Björkegren har inte kunnat amortera en krona på skulden. Hennes lön efter skatt och avdrag för räntor på pappans skuld räcker enbart till att betala hyran.

 Hon har ansökt hos kronofogdemyndigheten om att beviljas skuldsanering.

 - Jag vet att det skulle bli ännu tuffare då, ett tag men då skulle vi åtminstone kunna se fram emot en ljusning om några år. Nu känns det som att ha ett livstidsstraff, säger Eva Björkegren.


Ingen skuldsanering

 En av Evas kolleger på UD skriver i ett brev till Kronofogdemyndigheten att skulderna efter pappan gjort att Eva Björkegren under många år levt under en orimlig psykisk press, men att hon trots det är mån om att sköta sitt arbete och har en uttalad önskan att göra rätt för sig.

 Men kronofogdemyndigheten har sagt nej till skuldsanering.

 Inte för att myndigheten skulle tro att Eva har några undangömda miljoner efter pappan någonstans.

 Kronofogden säger nej för att Eva och hennes man för några år sedan tog ett mindre lån från ett finansbolag, enligt Eva för att klara personliga utgifter och kostnader för en flytt.

 Kronofogdemyndigheten tycker också att Eva borde ha betalat av mer på hus-skulden under åren som gått sedan pappan försvann.

 Dessutom, menar myndigheten, bor Eva Björkegren för dyrt. Det går att bo billigare, menar myndigheten.


Utan eget hyreskontrakt

 Eva Björkegren och hennes make bor i en hyreslägenhet som de hyr i andra hand av en kollega på UD som tjänstgör i utlandet.

 - Betalningsanmärkningarna gör det omöjligt att få ett eget hyreskontrakt. Och skulderna har gjort att vi aldrig kunnat köpa en egen bostad, säger Eva Björkegren.

 Eva säger att det är klart att hon ofta tänkt på hur annorlunda allt hade kunnat vara.

 - Min pappa skojade alltid om att "Vänta bara tills jag är borta, då kommer ni att få bra mycket."

 Hon säger att hon aldrig strävat efter den rikedom - extravaganta fester, stora villor, chaufförer och konst för miljoner - som betydde så mycket för hennes pappa.

 Hon säger att hon inte är bitter på pappan.

 - Men ibland känns det som om jag bara vill stoppa huvudet i sanden.

 Expressen hade de första samtalen med Eva Björkegren redan i höstas.

 Då visade inte Kronofogdemyndigheten några tecken på att vilja ompröva sin syn på Eva Björkegrens situation.


Kan få ny chans

 Men kanske öppnar sig nu en möjlighet till sist.

 Susan Westermark Höglund är jurist på Kronofogdemyndighetens skuldsaneringsteam.

 När Expressen kontaktar henne på nytt inför publiceringen av det här reportaget granskar hon snabbt myndighetens tidigare beslut att neka Eva Björkegren skuldsanering. 

 Nu säger hon:

 - Sedan Eva Björkegren fick nej 2007 har vi gjort en del nya tolkningar av lagen. Vi har tidigare kanske varit något för stränga i våra bedömningar av bland annat boendekostnader och färska skulder.


 Susan Westermark Höglund konstaterar att Kronofogden i dag nog "ser mer nyanserat" på sådana omständigheter som Eva Björkegren lever under.

 - Jag kan inte lova någonting i ett enskilt fall, jag vet ju inte om det tillkommit andra nya saker som påverkar vår syn på ärendet. Men det är mycket möjligt att vi skulle göra en annan bedömning om vi fick en ny ansökan om skuldsanering i dag, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.