Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dottern misstänkt för mord på sin pappa

Den 41-åriga kvinnan skulle fly till Thailand - men greps i sista stund på Arlanda.Foto: Olle Sporrong / EXPRESSEN EXPRESSEN
Fallet har flera likheter med dramat som utspelades i Knutby för tolv år sedan. Foto: / PER KARLSSON

Den 41-åriga kvinnan skulle fly till Thailand - men greps i sista stund på Arlanda.

Nu sitter hon anhållen misstänkt för att ha mördat sin pappa och försökt att mörda sin mamma i familjens sommarstuga i Arboga.

Fallet har flera likheter med dramat som utspelades i Knutby för tolv år sedan - med ett tidigare mystiskt dödsfall, en nytecknad livförsäkring och en ung medbrottsling.

När kvinnans make dog under oklara omständigheter fick kvinnan ut pengar från livförsäkringen - och köpte kort därefter en lyxbil, enligt VLT.

Kusliga likheter med Knutby-fallet

Knutbypastorns fru hittad död

Knutbypastorn Helge Fossmos första fru Heléne Fossmo hittades död i badkaret i parets gemensamma bostad 1999. Hennes huvud hade skador från duschkranen och i kroppen fanns en dödlig dos smärt- stillande medicin. En förundersökning kring hennes död inleddes men utredarna lyckades aldrig bevisa något brott och händelsen skrevs av. Resningsansökan skickade in flera år efter nedläggningen men avslogs av Riksåklagaren.

Den 41-åriga kvinnan gifte sig med en man i december 2014. Åtta månader senare hittades mannen död i vattnet vid familjens sommarstuga. Polisens utredare säger till VLT att det var det "märkligaste" fallet i hans karriär, men man lyckades aldrig styrka brott och utredningen ledde aldrig till förundersökning. Det beslutet är nu överklagat.

Nytecknad livförsäkring

Alexandra Fossmo, Knutbypastorns andra hustru, hade dubbla livförsäkringar värda två miljoner kronor när hon sköts till döds i sin säng 2004. Förmåns-tagare var Helge Fossmo och parets barn.

Efter att den 41-åriga kvinnan och hennes make gifte sig så tecknade han en livsförsäkring med henne som förmåns-tagare. Kort efter hans död köpte hon en lyxbil. Polisens utredare tittar närmare på möjliga ekonomiska motiv, både bakom makens och bakom faderns död, enligt uppgifter till VLT.

Unga medbrottslingar

Helge Fossmo var 32 år när han via sms övertygade sin 26-åriga barnflicka att införskaffa ett vapen och mörda Alexandra Fossmo.

Den 41-åriga kvinnan greps tillsammans med en 18-årig man. Nu är de båda skäligen misstänkta för mord och mordförsök.

Mördad för två veckor sedan

Mördade Pappan

Den 68-årige mannen hittades mördad när polisen kom till sommarstugan utanför Arboga för två veckor sedan.

Skadade mamman

Mamman, är i 65-årsåldern. Hittades svårt skadad i sommarstugan och fördes till sjukhus. Var först misstänkt för mord på maken och anhölls, men avfördes snabbt från utredningen.

Gripna dottern

41-åriga dottern. Greps på Arlanda när hon var på väg att fly till Thailand. Misstänkt för att ha mördat sin pappa och för mordförsök på mamman. Omskriven tidigare i år, anklagad för brott. i samband med arbetet som företagare.

Gripna mannen

18-årig man. Medhjälpare till 41-åriga kvinnan. Greps i en bil några kilometer från Arlanda efter att ha släppt av kvinnan där.

Dotterns make

Dog under mystiska omständigheter i en drunkningsolycka förra året. Polisen lade ner utredning om brott. Maken hade tecknat en livförsäkring som kvinnan var förmånstagare till.

Polisen tog sig in i den röda sommarstugan med vita knutar utanför Arboga på onsdagskvällen för två veckor sedan.

Där hittade de den 68-åriga mannen mördad och hans fru svårt skadad - utsatta för våld av en okänd angripare.

Inledningsvis misstänktes mannens hustru, som anhölls, men hon kunde snabbt avföras från utredningen.

I går eftermiddag nådde polisen dock ett stort genombrott - efter att man vänt blicken mot en annan familjemedlem.

Under eftermiddagen greps parets 41-åriga dotter tillsammans med en 18-årig man på Arlanda i samband med att hon försökte lämna landet.

- De skulle resa utomlands. Gripandet var helt odramatiskt, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen.

På väg mot Thailand

Kvinnan var på väg mot Thailand medan mannen ska ha gripits i en bil ett par kilometer bort efter att ha släppt av henne på flygplatsen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Den 41-åriga kvinnan och hennes misstänkta medbrottsling sitter nu anhållna skäligen misstänkta för mord och mordförsök efter dådet i sommarstugan. Det är den lägre misstankegraden, men betyder att åklagare tror det finns möjlighet att få dem häktade.

Mordpussel

Nu ställs polisens utredare inför ett mordpussel som delar många likheter med Knutby- dramat 2004 som slutade med att pastor Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse.

41-åringens make dog under mystiska omständigheter i en drunkningsolycka förra året. Polisen lyckades aldrig styrka brott och utredningen lades ned.

Maken hade efter bröllopet tecknat en livförsäkring. Hustrun var förmånstagare och fick en stor summa pengar efter hans död. Kort därefter köpte hon en lyxbil.

Kvinnan misstänks för mord och mordförsök tillsammans med en yngre man. Vid Knutbydramat förmådde Helge Fossmo sin 26-åriga barnflicka att mörda åt honom.

Det är inte första gången som den 41-åriga kvinnan figurerar i polisutredningar. Tidigare i somras anklagades hon för ett brott, i samband med sitt arbete som företagare. Men den utredningen lades ned.

Maken hittades död

På samma vis gick det med utredningen förra sensommaren - när kvinnans make hittades död i vattnet vid samma sommarstuga där hennes pappa nu mördats. Polisen genomförde då en rutinmässig dödsutredning men valde att inte inleda någon förundersökning - även om erfarna utredare reagerade på detaljer.

Den utredningen har nu fått nytt liv, uppger källor för VLT. Enligt uppgifterna ska polisens utredare misstänka ekonomiska motiv i båda fallen.

Från officiellt håll dementerar polisen att man har inlett någon förundersökning men svarar i ett pressmeddelande att den nedlagda dödsfallsutredningen efter makens död har överklagats och nu behandlas av åklagarmyndigheten.

Märklig utredning

Lars Rogenfelt som höll i utredningen, i dag pensionerad polisman, berättar för tidningen att dödsfallet var "en av de märkligaste" historierna han var med om i sitt yrkesliv.

- Vi vände på alla stenar vi kunde utan att hitta tillräckliga bevis för att kunna inleda en förundersökning om mord eller dråp, säger han till VLT.

Paret hade varit gifta sedan årsskiftet 2014-2015. Efter bröllopet hade maken tecknat en livsförsäkring med 41-åringen som förmånstagare.

"Hon är lättad"

Maken ska ha åkt ut med båt på Hjälmaren mellan klockan 20 och 21 på kvällen och anmälts saknad först följande morgon vid klockan 08-09-tiden.

- Det är klarlagt att paret inte var ensamt i stugan. Där fanns också två minderåriga barn, säger Lars Rogenfelt, som anser att tidpunkten för 41-åringens anmälan väcker ett stort antal frågor.

Thomas Carlstedt är måls-ägandebiträde till kvinnans mamma, som har levt med dygnet runt-skydd sedan attacken. Han bekräftar att modern fick veta att dottern var gripen under gårdagen.

- Hon är lättad över att två personer gripits men samtidigt är det naturligtvis, med tanke på familjesituationen, ja vad ska man säga, det är svårt att klä i ord. Hon vill inte uttala sig mer förrän hon fått mer kött på benen, säger Carlstedt.

Tiden efter attacken har varit svår för modern som fortfarande ligger på sjukhus för att läka de skador hon fick i samband med attacken i sommarstugan. På sjukhuset har hon stått under skydd dygnet runt.

Carlstedt vill inte berätta i vilken grad hennes uppgifter har lett till dotterns gripande.

- Det har så klart varit jättesvårt. Hon har varit klar och detaljerad och jag upplever att hon har berättat på ett mycket trovärdigt och tillförlitligt sätt om vad hon upplevt.

I går eftermiddag kom civilklädda poliser till den 41-åriga kvinnans hem, uppger Aftonbladet. Lägenheten spärrades av.

MORDET I ARBOGA - DETTA HAR HÄNT

■Onsdag 3 augusti. Polisen får larmet vid 23.10. När de kommer fram till sommarstugan strax söder om Arboga hittar de en död 68-årig man och en skadad kvinna i 65-årsåldern. Kvinnan förs till sjukhus och opereras under natten.

■Torsdag 4 augusti. Under dagen anhålls den skadade kvinnan skäligen misstänkt för mord på sin make. Polisen utesluter samtidigt inte att fler är inblandade i händelsen.

■Fredag 5 augusti. Kvinnan förhörs på sjukhuset och nekar till brott. Hon släpps på eftermiddagen då hon inte längre är skäligen misstänkt men fortsätter att vårdas på sjukhus.

■Lördag 6 augusti. Poliser genomför förhör och kartlägger parets vänner och bekanta. Ingen person är gripen för mordet.

■Torsdag 11 augusti. En 41-årig känd kvinnlig företagare med anknytning till den mördade mannen är hög- intressant i utredningen, enligt uppgifter till SVT Västmanland.

■Fredag 12 augusti. En nedlagd förundersökning överklagas. Det rör sig om en drunkningsolycka - där en anhörig till den 41-åriga kvinnan dött.

■Måndag 15 augusti. Polisen bevakar den skadade kvinnan dygnet runt på sjukhuset. För att man enligt kvinnans målsägarbiträde inte vet om gärningsmannen vill "fullfölja sin brottsplan".

■Tisdag 16 augusti. Kvinnan och en yngre man grips på Arlanda flygplats på väg till Thailand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.