Dottern i SMS från skräckö: "Älskar er"

Publicerad
Uppdaterad
Vissa ungdomar simmade för sina liv - bort från Utöya.
Andra försökte gömma sig och uppmanade anhöriga att inte ringa till deras telefoner.
Nu berättar vittnen om skräcken på ön.
- Min dotter skrev "jag älskar er" i ett sms. Sedan har jag inte fått tag i henne, säger en pappa till Dagbladet.
Runt 560 personer befann sig i sommaridyllen ute på Utöya en bit utanför Oslo i samband med ett partiläger för norska arbetarpartiets ungdomsförbund, AUF.
Då slog skräcken till.
Drygt två timmar efter explosionen i Oslo började en man med skottväst och utklädd till polis skjuta vilt på ön. Han ska ha lockat till sig ungdomarna – sedan beskriver vittnen det som en ren avrättning.
Vissa ungdomar ska ha försökt simma bort från skräckön. Andra gömde sig.
"Ring inte mig. Jag gömmer mig. Fy fan, jag grinar" skriver en på Twitter.
Meddelandet spred sig snabbt.

"Under attack"

"Det är skottlossning på Uöya. Ring INGEN där. De gömmer sig i buskar. Polisen är på väg" skrev en person på Facebook.
När VG Nett fick tag i en person på ön sa personen kort, innan samtalet bröts:
– Vi är under attack.
Vid kaféet Sollihögda, utanför avspärrningarna, samlades oroliga anhöriga.
– Jag har tre barn där inne. Tre söner och en dotter. Jag fick ett sms från min dotter där det stod: "Jag älskar er". Sedan har jag inte fått tag i dem, säger en pappa som Dagbladet pratat med.

Hörde skott - sedan blev allt tyst

Saig Barzingi har tre barn, 16, 19, och 21 år, som var med på lägret.
– De ringde mig tidigare men jag kunde inte höra vad de sa. Sedan hörde jag sex skott och sedan blev allt tyst, säger han till VG Nett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag