Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dottern berättar om Thatchers demens

Hon har alltid sett sin mor som "evigt ung, tidlös och hundraprocentigt järnhårt osårbar".
I dag är Margaret Thatcher drabbad av demens efter flera små slaganfall, skriver Carol Thatcher i en nyskriven memoarbok.
Britternas tidigare premiärminister, den en gång briljanta, knivskarpa och skoningslösa debattören i parlamentet, kämpar under sina värsta dagar med att avsluta en mening och att komma ihåg enklaste fakta, berättar dottern i boken som tidningen Mail on Sunday publicerar en serie utdrag ur.
"När hon till sist slutat en mening har hon glömt hur hon började den".
"Tidigare behövde man aldrig säga något till henne två gånger, eftersom hon redan arkiverat det man sagt i sin fantastiska minnesbank, medan hon nu ställer samma fråga, igen och igen. Omedveten om att hon gör det."
Maken Dennis Thatchers död för fem år sedan glömmer hon ständigt bort, dottern måste upprepa den dåliga nyheten.
"Var gång det till sist sjunkit in i medvetandet att hon förlorat sin man som hon haft i 50 år ser hon sorgset på mig och säger: Oh, så jag kämpat för att samla ihop mig".
"Var vi alla med"? frågar hon sedan stillsamt fast hela familjen var runt hans dödsbädd.

Då sviktade minnet

Redan före makens död hade minnet börjat svikta, något som också plågade Dennis Thatcher. Och att han inte längre finns hos henne är svårt för henne. Han var en klippa som hon kunde ta stöd hos, inte minst under tiden vid makten i 10 Downing Street.
"Jag kunde inte ha varit premiärminister i över elva år utan Dennis vid min sida", anförtrodde Thatcher sin dotter en gång.
Att glömma bort att han dött gör inte bortgången mindre plågsam.
Men ibland när Margaret Thatcher blir påmind om åren som politiker och premiärminister glimtar det till och minnena återkommer. En god vän frågade om Sovjetunionens sista ledare Michail Gorbatjov – då "återgick hon till Järnladystilen och blev i högsta grad engagerad".
"Man kan ta politiker från politiken – men inte politiken från politiker", konstaterar dottern.

Slutade tala offentligt

2002 slutade den i dag 83-åriga Margaret Thatcher på läkares inrådan att tala offentligt. Men i många år innan dess var hon en efterfrågad talare sedan hon tvingats lämna premiärministerposten.
Margaret Thatcher blev Konservativa partiet ledare 1975 efter ett förödande val och hon ledde Tories tillbaka till makten 1979, då hon blev landets första och hittills enda kvinnliga premiärminister.
Carol Thatcher berättar att modern visserligen inte kommer ihåg alla detaljer från tiden "i nummer 10" eller alla lagarna hon stiftat men hon är övertygad om att hon fått en plats säkrad i historien.
"Oh, jag önskar kunna göra allt det där igen", kan Margaret Thatcher säga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.