Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oppositionen går mot seger i Kosovo-valet

37-åriga Vjosa Osmani kan bli historisk som Kosovos första kvinnliga premiärminister.Foto: VISAR KRYEZIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Söndagens val är landets fjärde sedan självständighetsförklaringen. Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Oppositionspartierna Vetëvendosje och Kosovos demokratiska förbund går segrande i valet i Kosovo.  

37-åriga Vjosa Osmani kan bli historisk som landets första kvinnliga premiärminister – men hennes parti ser ut att bli näst störst. 

Inför det fjärde valet i Kosovo sedan självständighetsförklaringen 2008 har debatten främst handlar om korruption och om att förbättra relationen till Serbien i syfte att kunna gå med i FN, skriver Reuters. 

Valet hålls efter att premiärministern Ramush Haradinaj avgått i juli tidigare i år efter att ha förhörts om sin roll som gerillakrigare som stred för självständighet från Serbien. 

Kosovo har 1,9 miljoner röstberättigade och vid 15-tiden hade 30 procent av dem röstat, enligt Reuters med hänvisning till landets valmyndighet. 

De flesta partierna har alla sagt att man ska avskaffa strafftullarna som den avgående regeringen införde mot Serbien. Tullarna gäller varor som produceras i Serbien. 

Dött lopp i Kosovo – jämnt mellan huvudkandidaterna

De två oppositionspartierna Vetëvendosje och Kosovos demokratiska förbund går mot seger i valet efter att 75 procent av rösterna räknats. Partierna har fått 26 respektive 25 procent av rösterna. 

Därmed är det sittande partiet, Kosovos demokratiska parti, som styrt landet i en koalitionsregering, på väg att petas från tronen efter att ha fått tredje flest röster. 

Vjosa Osmani, som kandiderar för Kosovos demokratiska förbund (LDK), har chans att skriva historia och bli landets första kvinnliga premiärminister. Hon är också den första kandidaten som inte krigade under Kosovos självständighetskamp på 1990-talet.   

Däremot kommer ledaren för det största partiet får chansen att bli premiärminister, vilket i nuläget alltså pekar på Vetëvendosjes Albin Kurti. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.