Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dött lopp - vem Obama än möter

Foto: Steve Helber/AP

Kampen i det republikanska partiet står mellan Mitt Romney och Rick Santorum. Vem som än blir nominerad kommer att bli en extremt tuff motståndare för den sittande presidenten.

Det visar en färsk opinionsmätning som publiceras av Washington Post och ABC News.

Mitt Romney och Rick Santorum har tagit ett stadigt grepp i kampen om den republikanska presidentvalsnomineringen. Om inget oförutsett händer - vilket visserligen har hänt många gånger tidigare i denna svängiga valrörelse - är det någon av dessa herrar som i höst kommer ställas mot Barack Obama i presidentvalet.

Romney har starkast stöd

Rick SantorumFoto: Foto: Charlie Riedel/API dag släppte Washington Post och ABC News en opinionsmätning som visar att Mitt Romney nationellt har stöd av 33 procent av republikanska väljare, mot 29 procent för Santorum. Newt Gingrich och Ron Paul ligger långt efter med 14 respektive 12 procent.

Mitt RomneyFoto: Foto: Evan Vucci/APOm presidentvalet skulle hållas i dag skulle det bli en tuff match mellan Mitt Romney och Barack Obama. Nationellt säger 47 procent att de skulle rösta på Obama - 49 procent svarar Romney. Alltså ett i praktiken dött lopp, då det handlar om att samla in delegater från de olika delstaterna. Flest röster nationellt garanterar inte en seger i valet. Dessutom faller skillnaden inom felmarginalen.

Dåliga nyheter

Mot Santorum är läget det omvända. En knapp ledning för Obama, som med den ärkekonservativa kandidaten som motståndare skulle få 49 procent av rösterna mot Santorums 46.

Siffrorna är dåliga nyheter för Obama, som så sent som för en månad sedan hade klart bättre - och till synes stigande - siffror att glädja sig åt mot de båda kandidaterna. Förklaringen tycks, enligt mätningen, vara de stigande bensinpriserna som gjort att färre väljare säger sig vara nöjda med Obamas jobb. I februari gav 50 procent Obama godkänt mot 46 procent som gav honom underkänt. Nu är de siffrorna spegelvända.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.