Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst 7 döda och 25 skadade efter Dorian

Se CNN:s rapport direkt från Florida – direkt i Expressen TV.
På tisdagen gick vågorna redan höga i Daytona Beach i Florida.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Dödssiffran stiger efter orkanen Dorians framfart i Bahamas örike. 

Minst sju personer har omkommit i det som beskrivs som en av de kraftigaste orkanerna som uppmäts skriver CNN

Invånare i North Carolina uppmanas nu lämna delstaten när Dorian närmar sig USA:s kust. 

Dorians framfart har krävt femmänniskors liv på Grand Abaco Island i den norra delen av Bahamas och ödelagt upp till 13 000 hem i öriket, enligt uppgifter från Internationella röda korset.

Natten till onsdag, svensk tid, rapporterar CNN att ytterligare två personer har avlidit och minst 25 personer skadats i stormen. 

Kwasi Thompson, senator på Bahamas, säger till lokala ZNS TV att räddningspersonal inte kunnat arbeta överallt där det behövs. I stället har grupper tvingats återvända från de värst drabbade områdena på grund av de fysiska hinder som förödelsen skapat: Fallna träd och trasiga byggnader, bland annat.

Närmar sig USA:s kust 

Samtidigt börjar den långsamma Dorian att röra sig snabbare när orkanen, med en hastighet av 9,7 kilometer i timmen, rör sig nordväst mot sydöstra USA.

Över en miljon människor har evakuerats. 

Under natten till onsdagen, lokal tid, beräknas orkanen ha nått vattnen utanför Florida och sedan fortsätta norrut längs kusten förbi Georgia och South Carolina för att nå North Carolina sent på torsdagen.

På tisdagskvällen skickade North Carolinas myndighet för samhällsskydd och beredskap ut en varning där man uppmanar invånare att evakuera ”NU”. 

https://twitter.com/SCEMD/status/1169036403117891586?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1169036403117891586&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.com%2Fus%2Flive-news%2Fhurricane-dorian-september-2019%2Findex.html

Redan tidigt på tisdagsmorgonen uppmättes en vindby på 27 meter per sekund i Juno Beach Pier i Florida.

Samtidigt har Dorian dock försvagats till kategori 3 på en femgradig skala, med ihållande vindstyrkor på dom mest 54 meter per sekund. Orkanen väntas inte heller dra in över land.

Disney World stänger tidigare

Men det är för tidigt att andas ut, enligt experter.

– Allt den måste göra är att svänga lite åt väst och vi får en fullskalig orkan som rullar över Florida, säger meteorologen och orkanspecialisten Robbie Berg till Reuters.

Och: Att orkanen avtagit i styrka innebär inte att faran är över. National Hurricane Center skriver via Twitter:

”Den kombinerade risken för vind och översvämningar är densamma eller ännu större.”

https://twitter.com/NHC_Atlantic/status/1168905611230269442

Nio countyn i Florida har beordrat obligatorisk evakuering.

I Orlando stänger turistattraktion Disney World tidigare än normalt, och den internationella flygplatsen har ställt in över 90 procent av alla flyg, enligt CNN.

I South Carolina beordrades invånarna i delar av åtta countyn att evakuera under måndagen. Mer än 830 000 människor ska vara under evakuering, enligt lokala myndigheter. 

Stormen Dorian närmar sig Florida, delstater gör sig redo för att evakuera

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.