Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döpte sitt barn efter Hitler – nu riskerar föräldrarna fängelse

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Claudia Patatas tillsammans med vännen Michael Woodbridge.
Foto: RICHARD VERNALLS / AP TT NYHETSBYRÅN

Nynazistiska National Action förbjöds och terrorstämplades i Storbritannien 2016.

Nu riskerar två småbarnsföräldrar fängelse för sitt engagemang i organisationen.

Under rättegången har det framkommit att paret är fanatiska nazister – och även har döpt sitt barn till Adolf för att hylla Adolf Hitler.  

Ett par i Storbritannien riskerar fängelse för att ha varit involverade i National Action, en nynazistisk grupp som sedan 2016 är terrorstämplad i Storbritannien. 

National Action hyllar öppet Adolf Hitler under parollen ”Hitler hade rätt” och jublade efter mordet på den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, som mördades av en högerextremist 2016. 

Adam Thomas, 22, och flickvännen Claudia Patatas, 38, dömdes skyldiga av en domstol i Birmingham mot sitt nekande men har än så länge inte fått sina straff, rapporterar tidningen Birmingham Mail.

Sms-beviset

Under rättegången har det framkommit att Claudia Patatas har en SS-tatuering.

Claudia Patatas, som ursprungligen kommer från Portugal och tidigare arbetade som bröllopsfotograf, hävdade att hon visserligen är intresserad av den nazistiska ideologin men ”inte håller med nazisternas utrotning av judar eller nazismen i stort”, skriver Birmingham Mail.

Men som del av bevisningen finns även ett textmeddelande från Claudia Patatas där hon planerar att fira Adolf Hitlers födelsedag med tårta.

”Ja jag firade hans födelsedag med vänner i Lissabon. För många år sedan. Vi hade en tårta med führerns ansikte på. Det tog faktiskt emot att skära i hans ansikte. Adolf är livet”, skrev Claudia Patatas i meddelandet, enligt Birmingham Mail.

Böcker om bombtillverkning

Claudia Patatas och pojkvännen Adam Thomas döpte dessutom sitt gemensamma barn till Adolf, skriver tidningen Independent.

Adam Thomas erkände under rättegången att det var på grund av deras ”beundran” av den tyske nazistledaren.

22-åringen beskrivs som en ”inbiten nazist” som dessutom riskerar att dömas för innehav av The Anarchist Cookbook, en manual för hur man tillverkar bomber, skriver  Independent.

När Storbritanniens antiterrorstyrka genomsökte Adam Thomas och Claudia Patatas hem hittades ett flertal nazistflaggor, fascistiska minnesföremål och samlarobjekt, däribland en kudde och flera kökstillbehör med svastikor på. Man hittade även ett julkort med budskap från Ku Klux Klan med texten ”May All Your Christmasses Be White” – ”må alla era jular förbli vita”.

I parets fotoalbum hittades bilder på när Adam Thomas, iklädd Ku Klux Klan-dräkt, vaggar sitt barn.

En annan bild visar en leende Claudia Patatas med parets barn i famnen medan Adam Thomas håller upp en nazistflagga med en svastika på.

Ett av föremålen som hittades hemma hos paret.
Foto: WEST MIDLANDS POLICE / AP TT NYHETSBYRÅN

Säger sig vilja mörda flyktingar

Tidningen Independent skriver att paret gick med i National Action innan organisationen förbjöds 2016 och sedan dess har engagerat sig i ”terror med rötterna i en fanatisk och sektliknande tro på vit överlägsenhet”.

I ytterligare ett textmeddelande som går att spåra till Claudia Patatas skriver den 38-åriga småbarnsmamman att ”alla judar måste dödas”.

Pojkvännen Adam Thomas har i flera inlägg skrivit om att svarta, homosexuella, flyktingar och människor med blandad etnisk bakgrund borde ”avrättas”, skriver Independent.

Tidningen skriver vidare att paret nu riskerar fängelse.

Än så länge har inget datum för ett fastställande av domen bestämts. 

Fler ministermord planerades

Så sent som i juli i år erkände medlemmar i National Action planer på nya ministermord.

Däribland parlamentsledamoten Rosie Cooper och Storbritanniens tidigare inrikesminister, konservativa Tory-politikern Amber Rudd.

Amber Rudd var den som bannlyste National Action.

– National Action är en rasistisk, antisemitisk, homofobisk organisation som uppviglar till hat, hyllar våld och förespråkar en fruktansvärd ideologi. Den har absolut ingen plats i ett Storbritannien som är till för alla, sa Amber Rudd i samband med förbudet.

Trots nya trender – äldre namn i topp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.