Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donya greps i Iran efter virala restaurangbilden

Journalisten Shora Esmailian om protesterna i Iran: ”Tror det kommer en massaker snart”.
Bilden som upprörde iranska underrättelsetjänsten. Donya, till höger, och en vän äter utan hijab i Teheran.
Foto: Twitter

På bilden syns Donya Rad och en vän sitta bredvid varandra och äta på en restaurang.

Utan hijab. I Irans huvudstad Teheran.

Kort efter att bilden publicerades greps Donya av iranska säkerhetsstyrkor.

Protesterna i Iran rasar vidare. Enligt människorättsorganisationer har sammanlagt minst 83 människor dödats när diktaturen slagit ner på demonstrationerna efter Mahsa Aminis död. Samtidigt har över 1 000 personer gripits, enligt statliga nyhetsbyrån Irna – en siffra som sannolikt är betydligt högre.

I en stillsammare protest gick Donya Rad tillsammans med en vän till en restaurang i huvudstaden Teheran i onsdags – utan att bära den obligatoriska hijaben. Bilden på de två publicerades på sociala medier och fick enorm spridning. På fredagen greps Donya av iranska säkerhetsstyrkor, berättar hennes syster Dina Rad.

https://twitter.com/DinaRad86/status/1575618366596792320

”I går, efter att den här bilden publicerats, kontaktade säkerhetsbyråerna min syster Donya Rad och ville att hon skulle komma och förklara sig”, skriver systern på Twitter och Instagram. 

”I dag, efter att hon kommit till den plats de krävde, greps hon. Efter några timmars tystnad berättade Donya i ett kort samtal att hon flyttats till avdelning 209 i Evin-fängelset.”

Mest ökända avdelningen på mest ökända fängelset

Fängelset kontrolleras av Irans underrättelsetjänst och är ökänt för att vara oerhört brutalt. Och avdelning 209 är den mest ökända avdelningen på fängelset, med rapporter om tortyrkammare och stor trängsel. Det är också på Evin-fängelset som den dödsdömda svensk-iranska forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad.

”Vår familj är mycket oroad över hennes hälsa och säkerhet”, skriver Dina Rad.

De senaste dagarna har de iranska säkerhetsstyrkorna gått allt hårdare fram bland inflytelserika iranier som protesterar mot Mahsa Aminis död och mot hijabtvånget. Författaren och poeten Mona Borzouei har gripits, liksom fotbollsspelaren Hossein Mahini och dottern till forne presidenten Rafsanjani, Faezeh Rafsanjani, rapporterar CNN

På statliga tidningen Hamshahris förstasida publicerades på torsdagen, under rubriken ”Kändisar för oroligheter”, en bild på den legendariska iranska fotbollsspelaren Ali Karimi tillsammans med flera kända skådespelare som hyllat protesterna. I artikeln pekas de ut som medskyldiga till protesterna.

Professorn: Slöjtvånget kan upphävas i tysthet 

Hör Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi, om protesterna och läget i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.