Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donna, 26, är första polis som bär slöja

Donna Eljammal, 26, är en pionjär.  
Hon är första kvinnan på Polishögskolan i Sverige som bär slöja.  
- Det gäller att våga, säger Donna Eljammal till Expressen.se.

För fem år sedan blev det tillåtet för polisstudenter att bära huvudduk, kippa eller turban tillsammans med ordinarie polisuniform.
Hittills har ingen kvinna med slöja gått på Polishögskolan i Sverige. Förrän den här terminen.

"Passar jättebra"

Då började Donna Eljammal, som bor i Stockholmsområdet, att utbilda sig till polis.
- Jag har alltid känt att polisyrket skulle passa jättebra med min personlighet, säger Donna Eljammal.
Hon ser inga nackdelar med att vara polis och samtidigt bära slöja. Tvärtom.
- Jag ser det som en fördel i alla yrken att ha många olika bakgrunder inom personalen i och med att man ökar kunskapen bland anställda. Det minskar antalet situationer där man kan missuppfatta andras kulturer eller beteenden, säger Donna Eljammal.

Positivt bemött

Hon fortsätter:
- Jag har jobbat i kriminalvården också och det ha aldrig varit någon nackdel. Tvärtom. Jag har sett det som en tillgång och jag har alltid blivit positivt bemött.
Varför har det dröjt så här länge innan någon med slöja har sökt sig till polisyrket tror du?
- Det gäller att våga. Man kanske inte har trott att det skulle fungera, eller man kanske inte har vågat. Eller så kanske några har haft svårt att komma in och givit upp.  Jag hade också svårt att komma in, men jag gav inte upp.

"Bejaka rättigheter"

Kalle Wallin, kanslichef på Rikspolisstyrelsens verksledningskansli, tycker att det är positivt att Donna Eljammal har sökt sig till polisyrket.
- Eftersom vi lever i ett modernt och mångkulturellt samhälle är det självklart att vi måste bejaka de här grundläggande rättigheterna som finns. Och där har du religionsfriheten.
Var går gränsen för huvudbonader. Vad gäller vid exempelvis heltäckande burka?  
- Det är inte reglerat hos oss så där finns inga anvisningar om hur vi ska bete oss. Den dagen då det blir aktuellt lär det bli en fråga för oss hur vi ska pröva det, säger Kalle Wallin.

FAKTA

Så säger reglerna


Rikspolisstyrelsens författningssamling, FAP 178-1, reglerar polisens uniformering.  Så här står det om religiös huvudbonad:
12 § Religiös huvudbonad i form av huvudduk, kippa eller turban får bäras till uniform. Huvudbonaden ska vara blå eller svart. Rikspolisstyrelsen beslutar efter samråd med anställningsmyndigheten och den enskilde om den närmare utformningen av huvudbonad som ska bäras av anställd vid en polismyndighet.
Rikspolisstyrelsen beslutar efter samråd med den enskilde om utformningen av huvudbonad som ska bäras av studerande vid polisutbildningen.
Huvudbonaden får inte förses med tjänstetecken eller bäras tillsammans med annan huvudbonad än hjälm. Bärande tillsammans med hjälm får ske endast om säkerheten inte eftersätts.
Källa: Rikspolisstyrelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.