Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trumps svar på gasattacken: 103 robotar

En brandman jobbar på den bombade anläggningen SSRC. Foto: Kassem Hamadé
Anläggningen utanför Damaskus träffades av 14 robotar, enligt Saad Said. Foto: Kassem Hamadé
Stanken av sot och brandrök är påtaglig. Foto: Kassem Hamadé
USA anklagar den syriska regeringen för att använda anläggningen för att tillverka kemiska stridsmedel. Foto: Kassem Hamadé
Anfallet var ett svar på den misstänkta kemvapenattacken mot syriska staden Douma för en vecka sedan där omkring 70 människor dödades. Foto: Kassem Hamadé
Kassem Hamadé är en av få journalister på plats vid den bombade anläggningen.
Ingenjören Saad Said som arbetar på forskningscentret. Foto: Kassem Hamadé
Foto: MIKE THEILER / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

DAMASKUS. Här i stadsdelen Barzeh ligger stanken av rök och sot tungt i luften.

Forskningscentret var ett av lördagsnattens tre mål för de amerikanska, franska och brittiska styrkorna och 76 av anfallets totala 103 kryssningsrobotar fälldes här.

Den syriska regeringen beskriver det som ett center för medicinsk tillverkning, men de västländska styrkorna slår fast att attacken slog ut tillverkning och forskning kring kemvapen.

Amerikanska, brittiska och franska styrkor avfyrade totalt 103 robotar mot tre olika mål i Syrien natten mot lördagen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade eller döda personer efter anfallet – som president Donald Trump beskriver som ett "perfekt uppdrag".

– De första indikationerna visar att vi lyckats uppnå de militära målen utan syrisk inblandning, säger general Kenneth McKenzie under en presskonferens i Pentagon enligt BBC.

Anfallet var ett svar på den misstänkta kemvapenattacken mot syriska staden Douma för en vecka sedan där omkring 70 människor dödades.

En av de platser som träffades av robotarna natten till lördagen var anläggningen SSRC i stadsdelen Barzeh utanför centrala huvudstaden Damaskus, som Expressen besökte under lördagen. 

Enligt BBC har västerländsk underrättelsetjänst upptäckt att anläggningen specialiserat sig kemiska vapen och långdistansrobotar och Washington Post skriver anläggningen misstänks producera icke-konventionella vapen. 

Förra året införde även USA sanktioner mot SSRC efter sarinattacken mot civila i Khan Sheikhoun

Stanken av sot och brandrök är påtaglig och tretton timmar efter kryssningsrobotarna föll står brandbilar fortfarande kvar på platsen. 

Anläggningen utanför Damaskus träffades av 14 kryssningsrobotar enligt Saad Said. Foto: Kassem Hamadé

Anklagas för att tillverka kemiska vapen

Vakterna vid ingången till forskningsområdet och byggnaderna omkring ser trötta ut. De har inte sovit mycket. USA anklagar den syriska regimen för att använda anläggningen för tillverkning av kemiska stridsmedel och misstänker att bomberna i den misstänkta kemvapenattacken som skedde mot Douma för en vecka sedan tillverkades av regimen i forskningscentret eller med stöd härifrån. 

Ingenjören Saad Said dementerar detta på Expressens frågor.

– Anläggningen är en plats för farmaceutisk och kemisk forskning. Här utvecklar vi industriella farmaceutisk och kemiska produkter för fredliga och civila ändamål. Vissa läkemedel får inte – på grund av blockaden mot Syrien – tas in i landet. En del läkemedel som används i cancerbehandling, exempelvis. Här utvecklade vi dessa läkemedel, säger han.

De materiella skadorna är ”gigantiska”, enligt Saad Said. Foto: Kassem Hamadé

Träffades av en rad robotar

Timmar efter attacken har man hunnit flytta ruinerna från vägen. Många böcker och pappersark ligger utspridda i ruinerna och det kommer upp brandrök från ett par platser i den raserade anläggningen. 

Enligt Saad Said har 14 robotar slagit ner vid  den här delen av forskningsanläggningen men inga personer dödades eller skadades. Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon förklarar dock att det handlar om totalt 76 robotar av olika typer varav 19 fälldes från B-1B-långdistansbombplan utanför syriskt luftrum. 57 av dem var Tomahawk-missiler. 

Före attacken meddelade de allierade styrkorna Ryssland att bombningarna skulle ske och på så vis kunde platserna evakueras, enligt Rouzbeh Parsi, associerad forskare på Utrikespolitiska Institutet. 

Anfallen skedde några dagar efter den amerikanska presidenten Donald Trumps hot med att bestraffa den syriska regimen för den misstänkta kemvapenattacken mot Douma. 

Under natten till lördagen förklarade Donald Trump i ett tv-sänt tal att angreppet är ett "direkt resultat" av Rysslands misslyckande med att stoppa Syriens president Bashar al-Assad från att använda kemiska vapen.

– Nyligen beordrade jag amerikanska styrkor att utföra precisionsattacker mot mål som kopplas samman med det som möjliggör den syriska diktatorn Bashar al-Assads användning av kemiska vapen, sade Donald Trump i det tv-sända talet. 

Saad Said menar dock att de materiella skadorna på anläggningen är "gigantiska" och hävdar att presidenten har fel. 

– Om vi verkligen utvecklar kemiska stridsmedel här på anläggningen eller om vi jobbar med det skulle vi aldrig kunna stå här nu. Jag har stått här sedan klockan sex i morse och jag mår inte dåligt, säger han. 

Expressen har besökt en av platserna som bombades av USA, Storbritannien och Frankrike. Foto: Kassem Hamadé

”Övertygande bevis”

Pentagons presstalesperson Dana White sa under en presskonferens på lördagen att de har övertygande bevis om att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken, men vill inte berätta exakt vilka bevis.

– Mycket har att göra med underrättelseuppgifter. Men vi är säkra på vår sak, sa White under presskonferensen.

Under pressträffen sa hon också att alla robotar har träffat sina mål.

– Operationen var framgångsrik och vi är säkra på att vi har minskat möjligheten för den syriska regimen att använda kemiska vapen, säger Dana White. 

 

LÄS MER: Så skedde attacken – här slog USA till 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!