Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trumps slutna liv – innanför Vita husets väggar

Enligt New York Times genomgång har Donald Trump tillbringat stor del av sin tid som president enbart i Vita huset. Foto: XINHUA/AVALON.RED / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Donald Trump väljer oftast att resa till delstater där han vann över Hillary Clinton i presidentvalet 2016 och har därför lite kontakt med potentiella nya väljare. Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS

WASHINGTON DC. Donald Trump har gjort få försök att träffa och hitta nya väljare. 

En granskning som New York Times gjort av hans kalender visar i stället att han sällan lämnar Vita huset. 

– Det är väldigt få tillfällen under hans dagar som han verkar ta sig ut, säger Julian E. Zelizer, professor i historia vid Princeton University till tidningen. 

Sedan Donald Trump tillträdde som president i januari 2017 har det tydligt framgått att han inte arbetar som andra presidenter gjort före honom. 

När hans ibland mycket glesa arbetsscheman läckte ut tidigare i år ifrågasattes vad presidenten egentligen gjorde. Vita husets pressekreterare Sarah Sanders svarade att han har en annorlunda ledarstil – och att det gjort Trump till den mest produktiva presidenten i modern historia.  

Enligt New York Times har flera tidigare presidenter ofta känt sig som fångar i Vita huset och Bill Clinton kallade det officiella residenset till och med för ”kronjuvelen i det federala fängelsesystemet”. 

Gick igenom presidentens kalender

Många tidigare presidenter har därför aktivt försökt behålla kontakten med världen utanför. 

Men en genomgång av Donald Trumps kalender, som New York Times har gjort, visar att presidentens försök att ha regelbunden kontakt med potentiella väljare är få. 

Tidningen har med hjälp av information från factba.se gått igenom presidentens dagar de senaste två åren för att kartlägga hans kontakter med de amerikaner som han skulle vinna inför det kommande presidentvalet. 

Donald Trump utanför Vita huset. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Granskningen visar att han huvudsakligen talat med de som redan är överens med honom – med undantag för besök i samband med naturkatastrofer. 

Sedan han svors in har han tillbringat 82,5 procent av tiden i Vita huset. 

Under 28,1 procent av samma period har han besökt någon av sina privata fastigheter. 

Han har besökt 38 delstater – men oftast platser där han vann över Hillary Clinton i valet 2016.

Donald Trump äter oftast i Vita huset

Presidentens kalendrar visar även att han vid fem tillfällen ätit middag hemma hos en supporter för att annars inta sina måltider antingen i Vita huset, en av sina privata fastigheter eller vid offentliga tillställningar. 

Det kan jämföras med Barack Obama som ibland åt middag eller tog en drink med små grupper av väljare. 

– Obama gillade att göra spontana stopp, som att gå till Five Guys. Han och first ladyn gick på restaurang. Presidenter måste jobba för att behålla den kontakten, det är en stor utmaning med jobbet, säger Obamas tidigare kommunikationschef Anita Dunn till New York Times. 

Obama försökte även behålla kontakten med väljare genom att läsa tio brev från folket per dag. 

”Trump oftast omgiven av rådgivare”

Julian E. Zelizer, professor i historia vid Princeton University, säger till New York Times om Trump:

– Att han är en president som lever helt och hållet i en bubbla är sann. Det är väldigt få tillfällen under hans dagar som han verkar ta sig ut. Han är oftast omgiven av rådgivare som upprepar hans egna åsikter eller som inte har möjlighet att få sina synpunkter lyssnade till.

I torsdags reste Donald Trump till västra Michigan för att möta väljare i ett av sina starkaste fästen i delstaten, Grand Rapids. Han valde liknande delstater under mellanvalskampanjen 2018, då han höll fler än 40 kampanjmöten.

– Obama och Bush försökte så gott de kunde ta sig ut ur bubblan, säger George W. Bushs tidigare rådgivare Matthew Dowd till New York Times och förklarar hur han ser på Trumps förhållningssätt:

– Han försöker verkligen att cementera bubblan ännu mer, så att ingen kan komma åt honom.