Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps desperata drag

Uppgifter om Trumps framtidsplaner: Starta ett nytt parti.
Trump ville att justitiedepartementet skulle gå till HD för att få valet av Biden ogiltigförklarat.
Foto: WIN MCNAMEE / AP/ TT

I ett desperat drag försökte Donald Trump förmå sitt justitiedepartement att gå direkt till HD för att få valet av Joe Biden ogiltigförklarat.

Men topparna inom departementet vägrade – och hotade med massavhopp.

Under sina sista skälvande veckor som president försökte Donald Trump förmå justitiedepartementet att gå direkt till Högsta domstolen, med sin nyutnämnda domare Amy Coney Barrett, för att få dem att ogiltigförklara Joe Bidens valseger. Det säger källor till Wall Street Journal.

Men Trumps egna utnämningar inom departementet vägrade gå vidare med försöken. Orsaken: Det fanns ingen som helst laglig grund för vad Donald Trump försökte göra. 

– Han ville att vi skulle stämma en eller flera stater direkt i Högsta domstolen. Pressen var riktigt hård, säger en källa inom administrationen om läget efter det att HD avfärdat stämningen som lämnats in av Texas.

Det var i december som Texas justitieminister lämnade in en stämning mot de delstater som avgjorde valet till Bidens fördel. Stämningen gick ut på att valet hade hanterats fel, bland annat på grund av att man ändrat valprocessen med anledning av pandemin. 

Trump ville byta justitieminister

När Trump inte kom någon vart med sina försök undersökte han en annan möjlighet. Att byta ut sin tillförordnade justitieminister Jeffrey Rosen mot den, enligt källorna, mer medgörliga Jeffrey Clark. Rosen hade, liksom sin företrädare Bill Barr, sagt att det inte fanns några grunder till valfuskanklagelserna – något Clark ska ha varit mer öppen för.

Avskedandet av Rosen ska dock ha hindrats genom att högt uppsatta tjänstemän inom justitiedepartementet hotade med massavhopp om Trump sparkade honom. Det slutgiltiga beslutet att inte avskeda Rosen ska ha kommit efter ett ”bisarrt” möte mellan Rosen och Clark i Vita huset, som källor beskriver som ett avsnitt av Trumps gamla realitysåpa ”The Apprentice”, uppger New York Times

Clark nekar till att ha medverkat till att försöka få Rosen sparkad. Han säger också att det pågått en öppen diskussion med Trump om möjliga åtgärder.

– Det är olyckligt att sådana interna diskussioner kommenteras offentligt, säger han och vill inte gå in på detaljer.

Biden firade – Trump lämnade i helikopter 

Dygnet när USA:s politik bytte riktning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.