Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps rädsla – efter prostitutionsryktet

Trump var orolig att hustrun skulle på ryktena om ryska prostituerade. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Därför ville han att FBI skulle undersöka saken, skriver före detta FBI-chefen James Comey i sin nya bok ”A Higher Loyalty”.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. Donald Trump var orolig att Melania Trump trodde på ryktena om ryska prostituerade.

Han ville därför att FBI-chefen skulle bevisa att allt var lögn.

– Vad är det för äktenskap, skriver James Comey, före detta FBI-chef, i boken ”A Higher Loyalty”.

Den före detta FBI-chefen James Comey fick sparken av president Trump för snart ett år sedan. Under tisdagen släpptes hans bok ”A Higher Loyalty” där han berättar sin version om de tumultartade månaderna – och anklagar Donald Trump för att vara en "moraliskt oförmögen" president.

Inför boksläppet har mycket handlat om Rysslandsutredningen och hanteringen av Hillary Clintons e-mejlskandal, men i boken redogörs också för flera andra häpnadsväckande konversationer som ska ha ägt rum mellan männen.

En kvinna bläddrar i James Comeys bok ”A Higher Loyalty” i en bokaffär i New York.Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Till exempel skriver Comey att presidenten ville att han skulle utreda uppgifterna om den så kallade ”golden showers”-videon – en obekräftad video som påstods visa hur två prostituerade ryska kvinnor kissade på varandra på ett hotellrum i Moskva medan Trump tittade på.

– Han tog upp vad han kallade ”golden showers-grejen” och sa att den oroade honom – om det så bara var en procent risk att hans fru, Melania Trump, trodde att det var sant.

– Han förklarade varför det omöjligen var sant och avslutade med att säga att han funderade på att låta mig undersöka anklagelserna för att bevisa att de var lögner.

Trump ville att Comey skulle undersöka vad presidenten kallade ”golden showers-grejen” – för hustruns skull.Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / DOULIERY OLIVIER/ABACA STELLA PICTURES

Konversationen ska ha ägt rum under en privat middag 27 januari förra året och James Comey ska ha svarat att det var upp till presidenten.

Den dåvarande FBI-chefen skriver i boken att han minns att han undrade varför Melania Trump skulle tro på anklagelserna att det var ”noll procents risk” att hans egen fru hade gjort det.

– I vad för sorts äktenskap, till vilken sorts man, drar en hustru slutsatsen att det bara är 99 procents chans att hennes man inte gjorde det, skriver Comey.

Comey: Trump sa att det var smärtsamt för Melania

Han skriver att han varnade Trump att en utredning skulle kunna resultera i nyheter om att FBI utredde Trump personligen. Trump svarade att Comey kanske hade rätt men fortsatte be honom att överväga idén, enligt boken.

Vid ett annat tillfälle förklarade Trump att uppgifterna omöjligen kunde stämma eftersom han lider av bacillskräck. Han ska heller aldrig ha övernattat på hotellet.

– ”Inte en chans att jag hade låtit folk kissa på varandra runtomkring mig. Inte en chans”, påstår Comey att presidenten sa.

Comey verkar dock inte övertygad och skriver i boken att ”aktiviteten” inte kräver att Trump sov över och att rummet på Ritz-Carlton förmodligen var tillräckligt stort för att Trump skulle kunna ha hållit sig på säkert avstånd.

Vid ytterligare ett tillfälle ska Trump ha frågat om Comey ”kan föreställa sig honom med horor” och tillagt att han "har en vacker fru och att hela grejen varit smärtsam för henne”.

”Trump skrattar aldrig”

James Comey beskriver Trump som djupt osäker och att han har kommit till insikten att presidenten saknar emotionell intelligens – så till den grad att han aldrig skrattar.

– Vissa verkar vara födda med en större dos känslomässig intelligens, men vi kan alla utveckla den sidan genom övning. Eller de flesta av oss. Jag har en känsla av att ingen lärde Donald Trump detta.

– Jag kan inte minnas att jag sett Trump skratta, någonsin. Inte under småprat före möten. Inte i något samtal. Inte ens under en avslappnad middag, skriver Comey.

”Skrattar aldrig”. Presidentens oförmåga att skratta är rotad i en djup osäkerhet, menar James Comey.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Hans slutsats är att presidentens oförmåga att skratta är rotad i en djup osäkerhet.

– Hans oförmåga att visa sig sårbar eller att blotta sig själv genom att uppskatta någon annans humor är väldigt sorglig för en ledare och lite skrämmande för en president, skriver han i boken.

Vita huset förnekar: ”Boken är en PR-kupp”

Ämnet fascinerade Comey så pass att han månader efter att han först börjat tänka på saken letade efter en skrattande Trump på Youtube. Ett enda klipp hittade han. En video där Donald Trump under ett rally började skratta när en person i publiken skojade om att ett hundliknande ljud kom från Hillary Clinton.

Vita huset har förnekat en rad påstående i boken och säger att den är full av faktafel.

– Den är ingenting annat än en dåligt genomförd PR-kupp av Comey i ett desperat försök att reparera sitt rykte, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders under en pressträff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.