Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps plan: 100 benådningar sista dagen

Donald Trumps framgångar som president
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump lämnar snart Vita huset.
Foto: SHUTTERSTOCK

Donald Trump planerar att benåda omkring 100 personer sista dagen som USA:s president enligt två Vita huset-källor.

Det hölls ett möte i Vita huset under söndagen för att spika listan – som i nuläget inte inkluderar Trump själv, enligt CNN.

Trump benådade ett antal personer för sina brott före jul, däribland presidentens tidigare rådgivare Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort. Han har de senaste veckorna bland andra även benådat fyra män från säkerhetsföretaget Blackwater som 2007 öppnade eld och sköt ihjäl 14 civila i Irak.

Det har enligt CNN spekulerats i att Trump skulle benåda sig själv, sin familj och personlige advokaten Rudy Giuliani innan han lämnar Vita huset för gott. 

Den 7 januari rapporterade New York Times att Trump hade diskuterat frågan med sina närmaste rådgivare. 

Tros inte inkludera sig själv bland benådningarna

Men efter stormningen av kongressen och den efterföljande riksrätten mot Trump tror personer som står presidenten nära nu inte att han kommer att inkludera sig själv bland sista minuten-benådningarna. 

Frågan om det överhuvudtaget är möjligt för en amerikansk president att benåda sig själv har på senare tid diskuterats flitigt bland jurister som är experter på författningsfrågor. Något entydigt svar finns dock inte eftersom saken aldrig prövats.

Flytten ut ur Vita huset har börjat för Donald Trump

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.