Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps ”patriotiska läroplan” i papperskorgen

Biden fattade flera beslut första dagen som president.
President Joe Biden kastar utredningen om Donald Trumps patriotiska läroplan i papperskorgen och har upplöst panelen som författat den.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump lät genomföra en utredning som syftade till att skolor skulle få en ”patriotisk läroplan” – som hyllade nationens grundare och spelade ner USA:s roll i slaveriet.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS

Donald Trump lät genomföra en utredning som syftade till att amerikanska skolor skulle få en ”patriotisk läroplan” – som hyllade nationens grundare och spelade ner USA:s roll i slaveriet. 

Nu har president Joe Biden kastat utredningen i papperskorgen och upplöst panelen som författat den. 

Enligt Biden syftar panelen till att ”försöka sudda ut USA:s historia av orättvisa mellan raser”, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

USA:s förre president Donald Trump hann genomföra en rad åtgärder under sin tid vid makten – åtgärder som Joe Biden på rekordtid nu jobbar för att radera. 

En av Donald Trump mer kontroversiella idéer var en ”patriotisk läroplan” som var tänkt att användas i skolor. 

Ingen av panelmedlemmarna var historiker

Nu har nytillträdde presidenten Joe Biden dragit tillbaka rapporten om läroplanen och upplöst panelen som låg bakom den, rapporterar AP. 

Presidenten menar att panelens syfte är att ”försöka sudda ut USA:s historia av orättvisa mellan raser”. 

Panelen tillsattes av Donald Trump för att ta fram en rapport kring hur läroplanen skulle se ut. 

Ingen av panelmedlemmarna var historiker.

När rapporten släpptes anklagades den för att hylla nationens grundare, spela ner USA:s roll i slaveriet och fördöma framväxten av progressiv politik och medborgarrättsrörelser. 

Historiker: ”Rapporten är en del av högerpropaganda”

Rapporten anklagade trendiga och falska ideologier för att beskriva nationens historia som präglad av förtryck och offermentalitet. 

– Det är en förolämpning mot hela företagandet med utbildning. Utbildning är menat att få unga människor att tänka kritiskt. Rapporten är en del av högerpropaganda, sa David Blight, historiker i amerikanska inbördeskriget vid universitetet Yale, till AP

Rapporten ska även ha innehållit delar som var inklippta från andra rapporter, vilket en professor ska ha upptäckt när han lät ett program för att upptäcka plagiat gå igenom texten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.