Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trumps order: Börja bygga muren nu

Donald Trump väntas skriva under en exekutiv order om muren mot Mexiko – och ett totalstopp för flyktingar från sju länder. Foto: Polaris
Muren mot Mexiko har varit ett av Donald Trumps stora nummer under valkampanjen. Foto: Christian Torres / AP/ TT

Donald Trumps rivstart som president fortsätter.

Under onsdagen väntas den nyinstallerade presidenten skriva under en exekutiv order om att bygga muren vid gränsen mot Mexiko.

Dessutom kommer Trump skriva under en order om totalstopp för flyktingar från sju länder i Mellanöstern och Afrika, enligt källor till Reuters.

USA:s president Donald Trump gick under valkampanjen ofta till attack mot "etablissemanget" i Washington.

Men en lika stor del av kampanjen, och ett av hans första budskap som kandidat, handlade om löftet gällande tuffare tag på migrationsområdet.

Nu ser det ut som att löftena är på väg att infrias.

Enligt CNN, som hänvisar till källor från Vita huset, kommer Trump under onsdagen att skriva under en exekutiv order som gör att statliga medel sätts av till byggandet av en mur vid gränsen mot Mexiko.

Några detaljer gällande summor och annan information om byggnationen är ännu inte känt, men under tisdagskvällen, lokal tid, twittrade Trump själv ut att muren kommer att byggas.

 

 

 

LÄS MER: Donald Trump kör över ursprungsbefolkning

 

Beordrar flyktingstopp

Men reformerna på migrationsområdet sträcker sig längre än till Mexiko och Centralamerika för Donald Trump.

Enligt källor till Reuters kommer den nya republikanska presidenten även att skriva under en order som innefattar ett tillfälligt flyktingstopp till USA. Stoppet ska gälla för invånare från Syrien och sex andra länder i Mellanöstern och Afrika. Länderna i fråga ska enligt Reuters vara Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen.

Förbudet ska dock innehålla ett undantag, nämligen religiösa minoriteter som flyr för att undkomma förföljelse i sina hemländer. Enligt Reuters är målet att upprätthålla förbudet tills dess att mer utförliga bakgrundskontroller går att genomföra.

Juridiska experter på området menar att Trump som president har rätt att besluta om förändringar gällande migrationen, men att det även kan tolkas som att det riktar sig mot specifika religiösa grupper.

– Han och hans kampanjs kommentarer under kampanjen fokuserade väldigt mycket på religion som ett av målen, säger Hiroshi Motomura, migrationsexpert på UCLA School of Law, till Reuters.

 

 

LÄS MER: Skräckvisionen för Sverige med Trump

 

Lättnader för unga migranter

På alla migrationsrelaterade områden verkar det dock inte som att Donald Trump slår lika hårt.

Ett av hans löften under valrörelsen var att avbryta det skydd som drygt 750 000 migranter i dag åtnjuter. Dessa personer kom enligt LA Times till USA som barn och har under ett program, initierat av Barack Obama, skyddats från deportering och i stället erbjudits arbetstillstånd.

Men trots Trumps löfte verkar det nu som att hans fokus kommer att ligga på att deportera människor med ett kriminellt förflutet, snarare än de som kom till USA som barn.

– Han fokus ligger först och främst på de personer som utgör ett hot mot invånarna i vårt land, säger Vita husets pressekreterare Sean Spicer enligt LA Times.