Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trumps nya visumkrav: Fem års sociala medier-historik

USA:s president Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Genrebild. En man sitter vid en dator.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump vill se hårdare krav för dem som ansöker om amerikanskt visum.

Presidenten förslår nu att sökanden ska lämna ifrån sig fem års sociala medier-historik för att beviljas visum.

Det gäller historik från Facebook, Twitter, Instagram samt information om tidigare e-postadresser, telefonnummer och internationella resor, rapporterar ABC News. 

Utlänningar som planerar om att ansöka om amerikanskt visum kan tvingas lämna i från sig fem års sociala medier-historik som en del i ansökningsprocessen.

Det är här är ännu ett av Trump-administrationens sätt att försöka genomföra "extrema bakgrundskontroller" på de utlänningar som vill komma in i landet.

Nya visumregeln skulle påverka 14,7 miljoner sökande 

Lagförslaget innebär att alla i sina ansökningar måste inkludera sina användarnamn på till exempel Facebook, Instagram och Twitter. De måste även lämna information om sina e-postadresser, telefonnummer och tidigare resor till utlandet, rapporterar ABC News. 

Enligt utrikesdepartementet som skulle det nya visumförslaget årligen påverka närmare 15 miljoner sökande, inklusive dem som ansöker om studentvisum, affärsvisum eller turistvisum.

– Att upprätthålla ordentliga bakgrundskontroller för dem som ansöker om visum är en dynamisk process som måste anpassas efter efter nya hot, säger en Virginia Elliott, talesperson för utrikesdepartementet till ABC News.

Enligt henne innebär förslaget att säkrare bakgrundskontroller och att man lättare kan bekräfta de sökandes identiteter.

Stred mot de medborgerliga friheterna

Redan i maj förra året gjordes en omfattande ändring när de gäller visumansökningar. Personer som väckte misstankar fick då uppge sina konton på sociala medier, tidigare passnummer, information om sina närmaste familjemedlemmar, anställningar och bostadsadresser från 15 år tillbaka i tiden fram till  nutid. Med det nya lagförslaget kommer de alltså även att få lämna i från sig fem års sociala medier-historik.

Innan terrordådet i San Bernardino, som krävde 14 människors liv, fick regeringen inte undersöka personers inlägg på sociala medier med anledning av det stred mot amerikanernas medborgerliga friheter. Det innebar att man missade att en av terroristerna radikaliserats på nätet, rapporterar ABC News.

Nya visumregeln kan införas om 60 dagar

Det nya lagförlaget innebär även att sökande från länder där könsstympning förekommer måste kryssa i en ruta som säger att de informerats om att det är olagligt i USA.

På fredagen inleds en 60-dagarnsperiod under vilken kommentarer och kritik kan lämnas in gällande förslaget. Efter det kan den nya regeln införas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.