Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump stoppar utbetalningar i Obamacare

President Donald Trump menar att det inte är lagligt att betala ut subventioner till försäkringsbolag i enlighet med Obamacare.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS
Republikanerna har stridit mot Obamacare sedan den röstades igenom för sju år sedan.Foto: ALEX BRANDON / AP

USA:s president Donald Trump fortsätter sina försök att slakta Obamacare. 

I natt meddelade Vita huset att man stoppar utbetalningar som hjälper låginkomsttagare med sjukförsäkringen.

I det mest långtgående steget hittills i sitt krig mot sjukförsäkringslagen Affordable Care Act – Obamacare – meddelade Donald Trumps administration under natten mot fredagen att det inte är lagligt att betala ut subventioner till försäkringsbolag, för att täcka kostnaderna för att försäkra låginkomsttagare. 

Utbetalningar i Obamacare kan stoppas omedelbart

President Donald Trump har tidigare pratat om att ställa in betalningarna, men inte talat om att de skulle vara olagliga. Beskedet att subventionerna inte går att betala ut på ett lagligt sätt ska bygga på utlåtanden av the Department of Justice och the Department of Health and Human Service, skriver Trumps talesperson Sarah Huckabee Sanders i ett mejl som citeras av Politico. 

Enligt flera källor till Politico ska utbetalningarna kunna komma att stoppas omedelbart.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/918523263554412544

Subventionerna berör, enligt CNN, sex miljoner försäkringstagare och beräknas kosta den federala regeringen sju miljarder dollar under 2017. Osäkerheten kring subventionerna har gjort att försäkringsbolagen höjt sina priser med uppåt 20 procent.

Nancy Pelosi och Chuck Schumer: Donald Trump saboterar Obamacare

Demokraterna i kongressen kallar Trumps senaste drag för ett sabotage mot Obamacare.

Nancy Pelosi.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP/ TT

"Det är en illvillig, omfattande och meningslös handling, riktad mot arbetande familjer och medelklassen i hela USA", skriver partiets toppar Chuck Schumer och Nancy Pelosii ett uttalande. Hos republikanerna är meningarna delade. Många är motståndare till subventionerna, men vill inte se ett så abrupt avslut. 

Ileana Ros-Lehtinen, republikansk kongressledamot från Florida, skriver på Twitter: "Det kommer att innebära fler oförsäkrade i mitt distrikt. Presidenten utlovade bättre och billigare tillgång. Detta orsakar motsatsen."

https://twitter.com/RosLehtinen/status/918655996960100352

Nattens uttalande kom bara timmar efter det att Donald Trump skrivit på en exekutiv order om en målbild för nya regler kring sjukvården som ska skapa billigare och mindre reglerade sjukförsäkringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.