Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps nya ord om Sverige: ”Har det hemskt”

Donald Trump menar att en nedstängning i USA var korrekt beslut, och att Sverige har det hemskt.
Donald Trump höll tal om corona och ekonomin.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, samt i bakgrunden Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under tisdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump kommenterade på fredagen läget för coronaviruset i USA och världen – och kom med en ny pik mot Sverige.

– Sverige har det hemskt, säger Trump på en presskonferens.

Presidenten tog också upp kravallerna i USA efter George Floyds död förra veckan och sa:

– Hoppas att George ser ner på oss och tänker att det är en bra sak som händer.

Nya arbetslöshetssiffror från USA visar att betydligt fler hade arbete än väntat förra månaden. På en presskonferens på fredagen kommenterade Donald Trump siffrorna.

– Jag tycker att det är otroligt på flera sätt. Vi kommer att återgå till att ha den bästa ekonomin i världen. Nästa år kommer att bli vårt bästa år ekonomiskt, säger Donald Trump.

Analytiker hade räknat med att arbetslösheten i USA skulle ligga på omkring 20 procent i maj. Men nu landade den i stället på drygt 13 procent.

Trump om pandemin: ”Sverige har det hemskt”

Donald Trump menade också att USA klarat sig bra under pandemin och att dödstalen kunde varit mycket värre i landet.

– Vi kunde stänga vårt land, rädda miljontals liv, och nu kan vi öppna igen. Vi har fattat alla beslut korrekt, säger Donald Trump.

I stället tog han åter upp Sverige som ett avskräckande exempel.

– De fortsätter att tala om Sverige. Det förföljer Sverige. Sverige har det hemskt, säger Donald Trump.

Det är inte första gången som den amerikanska presidenten kritiserar Sveriges strategi under coronapandemin. I april sa han att landet ”lider mycket svårt”.

– Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken och Sverige lider mycket svårt, sa han då, och syftade antagligen på flockimmunitet.

President Donald Trump tar upp George Floyds död samt de efterföljande kravallerna i USA och sade att ”det är en bra sak som händer för landet”.

Vill sätta in nationalgardet mot kravaller

Presidenten tog på fredagen också upp kravallerna i USA efter George Floyds död förra veckan och sa att ”det är en bra sak som händer” och att alla amerikaner ska behandlas lika.

– Hoppas att George ser ner på oss och tänker att det är en bra sak som händer. Det är en bra dag, det är en bra dag för honom, en bra dag för alla, säger Donald Trump.

Vidare riktade han sig till de delstater som drabbats hårt av kravallerna, och sa att de guvernörer som inte kallat in nationalgardet bör göra det.

– Var inte stolta, få jobbet gjort! Ni måste dominera gatorna, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.