Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps nya drag i handelskriget med Kina

USA:s president: ”Vi vinner handelskriget mot Kina”
Maktkampen mellan de två ledarna trappas upp.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Relationen mellan de två ledarna är ansträngd.Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kinas president Xi Jinping.Foto: NG HAN GUAN / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det stormar igen i det amerikansk-kinesiska handelskriget mellan Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Donald Trump lägger ny press på Kina och höjer tullarna på kinesiska varor med ytterligare fem procentenheter, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Detta kommer bara några timmar efter att Kina i sin tur meddelat höjda tullar på en rad amerikanska varor som olja och bilar.

Det är den amerikanske presidenten som står för den senaste upptrappningen av handelskriget mellan världens två största ekonomier.

Kinesiska varor ska bli ännu dyrare. Presidenten har beslutat om att lägga på en ytterligare tullavgift på fem procent som riktar sig mot kinesiska varor. Det meddelade den amerikanske presidenten på fredagen.

Det kommer som en reaktion på Kinas beslut om att höja tullarna mot amerikanska varor i två omgångar för att matcha Trumps tidigare planer på att höja skatten på kinesiska varor med 10 procent.

Mellan den 1 september och 15 december kommer Kina höja tullarna på bland annat kött, sojabönor, vete, bomull, olja, bilar och motordelar, enligt finanstidningen Bloomberg.

Xi Jinping ska dessutom ha uppmanat Donald Trump att förmå amerikanska företag att flytta sin verksamhet från Kina, enligt Reuters. 

Donald Trump: ”kan inte tillåta detta”

Trumps nya drag meddelade han i ett långt inlägg på Twitter under natten till lördagen, svensk tid.

”Som president kan jag inte längre tillåta detta! I strävan efter att uppnå rättvis handel måste vi balansera upp detta mycket orättvisa handelsförhållande.”, skriver han i inlägget.

De nya tullarna på 15 procent i stället för de nuvarande 10 procenten på kinesiska varor för 300 miljarder dollar börjar gälla från och med den 1 september.

Därefter ska kinesiska varor för motsvarande 250 miljarder dollar från och med den 1 oktober beskattas med 30 procent i stället för 25 procent.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1165005927864512512

Den senaste tiden har de två stormakterna vässat sina ekonomiska muskler genom att slå ner på varandras exporthandel.

De två ledarna tävlar om att hota varandra med olika ekonomiska utpressningsmedel eftersom båda nationerna i högsta grad är beroende av handeln sinsemellan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.