Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trumps närmaste kallas för att vittna om attacken mot Kapitolium

Trumps närmaste kallas in för att vittna om attacken mot Kapitolium. Bland andra Mark Meadows, till höger om expresidenten.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT NYHETSBYRÅN
Tidigare chefsstrategen Steve Bannon misstänks ha drivit på för händelserna den 6 januari.
Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/IBL POLARIS
Trump-supportrar gick till attack mot Kapitolium för att stoppa räkningen av elektorsrösterna.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT

Kommittén som utreder attacken mot Kapitolium den 6 januari kallar några av Donald Trumps närmaste att vittna.

Kallelser har skickats ut till bland annat stabschefen Mark Meadows – och tidigare rådgivaren Steve Bannon.

”Du rapporteras ha varit med i planeringen och förberedelserna i att utmana presidentvalet och fördröja räknandet av elektorsrösterna”, skriver kommittén till Meadows.

Det är dags att sätta fart ordentligt nu. Det var andemeningen i intervjuer med ledamöter i den kommitté i representanthuset som utreder attacken mot Kapitolium och Donald Trumps roll i den. 

– Vi rör oss snabbt. Vi kommer att avstå en del tidskrävande steg och om vi möter motstånd kommer vi att slå tillbaka hårt och snabbt, sa demokraten Adam Schiff till Politico.

– Du kommer att få se oss använda alla verktyg vi har att tillgå för att få svar snabbt, sa republikanen Liz Cheney.

Stabschef Meadow och strategen Steve Bannon

På torsdagskvällen kom första steget. Fyra personer – samtliga i Trumps allra innersta krets – har inkallats till att vittna och att lämna över dokument. Dokumenten ska vara inne den 7 oktober, vittnesmålen veckan därpå.

Det gäller ex-presidentens sista stabschef Mark Meadows, försvarsministerns stabschef Kash Patel, Trumps vice stabschef och sociala medier-chef Dan Scavino och – inte minst - förra chefsstrategen Steve Bannon. Samtliga antas ha varit i kontakt med Donald Trump den 6 januari.

”Utredningen har avslöjat trovärdiga bevis på din inblandning i händelserna som ligger inom kommitténs granskning”, skriver kommitténs ordförande Bennie G. Thompson i kallelsen till Mark Meadows och tillägger att han har ”kritisk information kring många delar av utredningen”. 

Thompson tar även upp att Meadows kontaktat såväl justitiedepartementet som delstatliga tjänstemän för att förmå dem att utreda anklagelser om valfusk, trots att ”sådana anklagelser avfärdats av statliga och federala domstolar och efter det att elektorskollegiet mötts och röstat”.

Försökte övertala kongressmedlemmar

I kallelsen till Steve Bannon citeras uppgifter från den nya boken ”Peril”, av Bob Woodward och Robert Costa – uppgifter som Steve Bannon själv delvis bekräftat i sin podd – som grund för att kalla honom.

”Du har identifierats som närvarande på Willard Hotel den 5 januari, 2021, under ett försök att övertala medlemmar av kongressen att blockera certifieringen nästa dag”, skriver Thompson och fortsätter: ”Det beskrivs också att du kommunicerar med dåvarande president Trump den 30 december, 2020, och möjligen vid andra tillfällen och uppmanar honom att planera för och fokusera på den 6 januari. Dessutom citeras du, den 5 januari, säga: 'Helvetet kommer att bryta lös i morgon'”.

När det gäller Kash Patel skriver Thompson att de har information om att han har dokument och information om hur försvarsdepartementet och Vita huset förberedde sig för och svarade på attacken mot Kapitolium. Dan Scavino kallas för att han antas vara den som hjälpt Trump formulera budskapet kring certifieringen – och att han befunnit sig vid presidentens sida under attacken.

Att någon av de inkallade frivilligt kommer inställa sig är högst osäkert. Om inte kommer kommittén sannolikt att dra saken inför domstol för att tvinga fram vittnesmålen.

Mobbens egna film från attacken mot Kapitolium

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.