Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps kritik: "Dåligt ledarskap"

Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THAIS LLORCA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Landet drabbades svårt av orkanen. Framförallt tillgången till rent vatten är påverkad.Foto: RAMON ESPINOSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump får kritik för inlägg på Twitter om orkandrabbade Puerto Ricos borgmästare i huvudstaden San Juan: ”Dåligt ledarskap hos borgmästaren i San Juan", skrev den amerikanske presidenten.

Under söndagen kontrade Trump – med nya tweets: "Vi har gjort ett fantastiskt jobb i den närmast omöjliga situation som råder i Puerto Rico." 

Den 20 september slog orkanen Maria till skoningslöst mot Puerto Rico – ett självstyrande territorium, som tillhör USA. Sammanlagt omkom 16 personer när ovädret drog fram,  massakrerade det mesta i sin väg och lämnade landet i stor förödelse. 

Ändå var puertoricanerna någorlunda förberedda vad som komma skulle. Över 10 000 personer hade evakuerats innan orkanen drog in. Dessutom hade myndigheterna gått ut med skarpa varningar om att orkanen var en av de värsta någonsin.

13-åriga Dereck Laguna och hans styvfar vid en motorväg i Puerto Rico. Det de är i störts behov av är vatten.Foto: CARLOS GIUSTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Nya kritiken mot Trump

Donald Trump har tidigare fått kritik för att nödhjälpen tog för lång tid att nå fram.

Då gjorde han som tidigare – svarade på Twitter.

I sina inlägg kritiserade han då bland andra huvudstaden San Juans borgmästare, Carmen Yulín Cruz, för ett – som han uttryckte det –  uselt ledarskap:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/914089003745468417?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Ftrump-kritiserar-ledarskap-pa-orkandrabbade-on%2F

Trump skrev också att Puerto Ricos ledare vill att allt ska göras åt dem när det i själva verket är en gemensamhetsinsats:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/914089888596754434?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fnyheter%2Fvarlden%2Ftrump-kritiserar-ledarskap-pa-orkandrabbade-on%2F

Men nu kommer det skarp kritik mot Trumps uttalanden om Puerto Rico och dess borgmästare. Ett flertal puertoricaner har tagit kontakt med nyhetskanalen CNN, där de vädrar sitt missnöjde över presidentens uttalanden.

Båtar som skadats och halvt sjunkit i staden Dorados hamn i Puerto Rico.Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Så pikas den amerikanske presidenten

 

Renee Acosta från huvudstaden San Juan pikar Trump:

– Om han inte är här själv – då ska han inte kritisera de gemsensamhetsinsatser som görs. 

Flera av dem som kritiserar Trump för dennes uttalanden, använder också samma vapen som den amerikanske presidenten – Twitter:

https://twitter.com/Lin_Manuel/status/914102927744217088

Under söndagseftermiddagen, svensk tid, kontrade Donald Trump mot dem som kritiserat honom. Den amerikanske presidenten tycker att USA gjort ett stortartat jobb i Puerto Rico.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/914465475777695744

Samtidigt skriver Trump att människor först nu har börjat inse vilket fantastiskt arbete som skett i det orkandrabbade Puerto Rico. Han berömmer även landets militär och konstaterar att samtliga byggnader, som skadades under det våldsamma ovädret, har inspekterats.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/914466534365569025

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.