Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps hot: Snart börjar massutvisningen

Aktivister protesterade utanför Vita huset
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Trump tillsammans med vice president Mike Pence och hälsominstern Alex Azar.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump vill utvisa miljoner illegala migranter från landet.

Efter att ha skjutit upp insatsen meddelar han nu att det ska ske ”ganska snart”.

– Vi ska ta bort folk, alla de som genom åren har kommit in i landet illegalt, säger presidenten enligt Nyhetsbyrån Reuters.

Det var timmar kvar till Donald Trumps lansering av sin återvalskampanj, när han yttrade hotet via Twitter: Han ska ”inleda processen med att utvisa de miljoner illegala utlänningar som olagligt funnit en väg in i Förenta staterna”.

Men den stora planerade insatsen uteblev, meddelade han några dagar senare, också det på Twitter.

”Efter förfrågningar från Demokraterna, har jag skjutit upp processen för att flytta de illegala immigranterna (deportation) med två veckor för att se om Demokraterna och Republikanerna kan komma överens och arbeta fram en lösning till asyl- och kryphålsproblem längs den södra gränsen. Om inte, deportationer startar!”, skrev presidenten. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1142506687020130306?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1142506687020130306&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fdonald-trump-skjuter-upp-utvisning-av-immigranter%2F

Veckorna har nu gått och Trump har åter lyft invandringsfrågan som var central för den kampanj som ledde honom till seger 2016.

På fredagsnatten, under en pressträff vid Vita huset, sa Trump till reportrarna på plats att utvisningarna kommer att inträffa – och det snart.

– De kan starta ganska snart men jag kallar dem inte för räder. Vi ska ta bort folk, alla de som genom åren har kommit in i landet illegalt, säger presidenten enligt Reuters.

Hela familjer av migranter ska tillhöra måltavlorna för Trumps utvisningar. 

ICE, byrån som spårar, griper och verkställer utvisningsbeslut mot illegala migranter i USA, skickade i februari ut 2000 varningsbrev till sådana familjer.

Men enligt president Trump ska nu betydligt fler än så tvingas lämna landet.