Donald Trump med de undertecknade pappren som låter hans söner ta över företagen. Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump med de undertecknade pappren som låter hans söner ta över företagen. Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump med de undertecknade pappren som låter hans söner ta över företagen. Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kritiserade medierna under presskonferensen. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅNDonald Trump kritiserade medierna under presskonferensen. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kritiserade medierna under presskonferensen. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu möter Donald Trump pressen för första gången sedan i somras. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅNNu möter Donald Trump pressen för första gången sedan i somras. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu möter Donald Trump pressen för första gången sedan i somras. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps hårda kritik mot medierna

Publicerad

Donald Trump går på offensiven.

Beskeden: Obamacare ska skrotas, muren mot Mexiko byggas så snart som möjligt – och uppgifterna om läckt rysk information är "fejk".

– Det är skamligt och ohederligt att säkerhetstjänsterna läckte sådan information, säger Donald Trump.

Det var ett stort journalistuppbåd som samlats i Trump Tower på Manhattan i New York på onsdagsförmiddagen lokal tid när den blivande presidenten Donald Trump höll sin första presskonferens på fem månader.

Det uppmärksammade arrangemanget ledde till att polisen spärrade av trottoaren framför Trump Tower och kontrollerade all trafik på femte avenyn mellan 55:e och 57:e gatan.

Redan ett par timmar innan presskonferensen började människor samlas utanför byggnaden. Tv-reportrar rapporterade sedan live till tv-stationer över hela världen. Även en hel del turister stod vid avspärrningarna och tog bilder av uppståndelsen.

Några minuter försenad äntrade till sist Donald Trump podiet och mot bakgrund av tio amerikanska flaggor gick den blivande presidenten till omedelbart angrepp mot de nyhetsorganisationer som valt att publicera uppgifter om att Ryssland har komprometterande information om honom, samtidigt som han hyllade de medier som inte rapporterat om den eventuella läckan.

– Jag vill tacka flera av nyhetsorganisationer som är här i dag för de tittade på det nonsens som läcktes, kanske av säkerhetsorganisationerna, och inte publicerade det. Något sådant ska aldrig ha skrivits, skulle aldrig läckts över huvudtaget.

Jämförde igen med Nazityskland

Bland annat ska uppgifterna handla om en sexvideo med Trump inspelad i Moskva, och affärserbjudanden som förtäckta mutor. Uppgiften har slagit ned som en bomb i USA och världen om, men från både USA och Moskva förnekar man nu bestämt påståendet.

Trots det återkom ämnet vid flera tillfällen under den en timme långa presskonferensen och Donald Trump vägrade vid ett tillfälle att svara på frågor från CNN som han avfärdade som "en fruktansvärd organisation" som sprider "falska nyheter".

– Tyst! Du är fejkade nyheter, säger Donald Trump till CNN:s reporter Jim Acosta när han försöker ställa en fråga på presskonferensen.

Men även den amerikanska säkerhetstjänsten fick skarp kritik.

– Jag såg informationen, jag läste den - det är bara falska nyheter. Det var en grupp motståndare som slöt sig samman och de satte samman den skiten och någon läckte det. Jag läste vad som läckte och jag tycker det är skamligt, säger Donald Trump.

Och fortsätter:

– Jag tycker det var skamligt att säkerhetstjänsterna läckte sådan information. Det är inte något som ens Nazityskland skulle ha gjort. Att de läckt sådan ohederlig information och att CNN ansträngt sig så för att publicera det. Det är skamligt att det hände och de borde be om förlåtelse.

– Tyst! Du är fejkade nyheter, säger Donald Trump till CNN:s reporter Jim Acosta.Foto: CNN/Skärmdump

Trump: Vi ska bygga en mur

Därefter lovade Trump att iscensätta flera av sina kontroversiella vallöften inom en snar framtid.

Muren mot Mexiko planerar han att börja bygga snarast möjligt.

– Vi ska bygga en mur. Mike Pence leder jobbet med att få fart på muren. Mexiko ska på något sätt ersätta oss för kostnaden för muren, om det blir en skatt eller på något annat vis.

Han fortsätter:

– Mexiko är snälla. Mexikos regering är jättebra, jag anklagar inte dem för det som händer - de har bara dragit nytta av USA. Men jag tycker inte att vi ska låta det fortsätta.

Barack Obamas hälsovårdsreform Obamacare vill Trump skrota och ersätta med ett nytt system.

– Obamacare är en fullständig katastrof. Vi kan luta oss tillbaka och vänta och kritisera det tills folk kommer och ber oss att göra något. Det enklaste vore att låta det implodera, men vi ska så snart vi kan ta fram en plan för att ersätta Obamacare. Vi gör därför demokraterna en stor tjänst. Vi ska ha en hälsopolitik som är bättre och mindre dyr.

Första frågan från pressen handlade om de påstådda uppgifterna från Ryssland.Foto: Justin Lane / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hoppas komma överens med Putin

Han medger även att Ryssland har hackat amerikanska konton, men poängterar samtidigt att det är flera länder som gjort det. Demokratiska partiet får sig dessutom en släng ovett då Trump menar att anledning till att de hackades – och inte republikanerna – enbart berodde på att demokraterna inte hade ansträngt sig för att skydda sig mot eventuella hackerattacker.

Donald Trumps relation till den ryska presidenten Vladimir Putin har ifrågasatts och många har uttryckt oro för vad den kan leda till.

Men USA:s blivande president avfärdar de tankarna.

– Vi har ett fruktansvärt förhållande till Ryssland. Ryssland kan hjälpa oss att slåss mot IS. Jag vet inte om jag kommer komma överens med Vladimir Putin men jag hoppas att jag ska göra det.

Han fortsätter:

– Så jag twittrade att jag inte har några affärer med Ryssland, jag har inga kommande affärer med Ryssland och jag har inga lån i Ryssland och jag tyckte det var viktigt att berättat.

Det som ägnas mest tid under presskonferensen är dock de juridiska turerna runt Donald Trumps familjeföretag.

Donald Trump mötte pressen.Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Sönerna tar över företaget

Företaget kommer inte att säljas – däremot kommer Donald Trump avsäga sig all kontroll över det och i stället lämna över driften till sina två söner för att på så vis undvika att affärer blandas ihop med presidentämbetet.

Advokaten Sheri Dillon förklarade både hur de olika processerna kommer fungera samt att det vore svårare att avyttra företaget utan att hamna i en intressekonflikt än att genomföra den nu planerade lösningen.

Inte heller Donald Trumps dotter Ivanka kommer vara inblandad i företaget, troligen för att hon väntas få någon form av rådgivande roll för Vita huset.

– Hon kommer flytta med sin familj till Washington DC, säger Sheri Dillon.

Samtidigt som Donald Trump mötte pressen fortsatte den pågående utfrågningen i senaten av Trumps blivande ministrar. Han passade därför på att hylla sin blivande regering:

– Jag tror vi har ett av det bästa kabinett som någonsin satts samman. Jag vill föra in de bästa människorna i regeringen, vi gör inte bra affärer längre så vi behöver smarta människor. Jag är väldigt stolt över kabinettet.

Och den blivande presidenten är övertygad om att de kommer göra succé.

– Ryssland kommer få mycket större respekt för vårt land när jag leder det. Ryssland, Kina, Japan, Mexiko - alla länder kommer respektera oss mycket mer nu än under den förra administrationen, säger Donald Trump.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag