Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Trump efter hånet mot Blasey Ford

Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP / TT
Brett Kavanaugh.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hånar Christine Blasey Ford, kvinnan som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexövergrepp. 

Blasey Ford kunde inte svara på alla frågor när hon förhördes i senaten.

Det tog presidenten fasta på när han imiterade hennes vittnesmål på ett kampanjmöte natten mot onsdag svensk tid:

– Hur tog du dig dit? ”Jag minns inte.” Var är det? ”Jag minns inte.” Hur många år sedan var det? ”Jag vet inte. Jag vet inte. Jag vet inte.”

Donald Trump tog tidigt i talet upp Kavanaughs fall. Han anklagade Demokraterna för att försöka förgöra domarkandidaterna. Det fick publiken på kampanjmötet att skandera ”vi vill ha Kavanaugh.”

Sedan fortsatte presidenten med att håna Christine Blasey Fords vittnesmål inför senaten i torsdags om hennes anklagelser mot Brett Kavanaugh. Genom att imitera Blasey Ford hånade han henne för att det var flera frågor som hon inte kunde svara på under utfrågningen.

– ”Jag drack en öl.” Tror du att det var... ”Nej, det var en öl.” Bra, hur kom du hem? ”Jag minns inte.” Hur tog du dig dit? ”Jag minns inte.” Var är det? ”Jag minns inte.” Hur många år sedan var det? ”Jag vet inte. Jag vet inte. Jag vet inte.” Vilket område var det i? ”Jag vet inte.” Var ligger huset? ”Jag vet inte. Övervåningen, nedervåningen, jag vet inte. Men jag drack en öl och det är det enda jag minns.” sa Donald Trump i talet och fortsatte:

– En mans liv är i spillror. En mans liv är krossat.

”Tänk på din son”

Trump hade tidigare på dagen sagt att det är en skrämmande tid för unga män i landet.  I talet fortsatte han resonemanget:

– Tänk på din son. Tänk på din make.

Trump hävdar att man just nu betraktas som skyldig tills man bevisats oskyldig och anklagade Demokraterna för att vara onda och ute efter att förgöra folk.

Christine Blasey Ford, 51, anklagar Brett Kavanaugh för att ha försökt våldta henne på en fest när de gick i gymnasiet på 80-talet. Kavanaugh nekar till anklagelserna.

Christine Blasey Ford
Foto: POLARIS IMAGES

”En ondsint, vidrig och själlös attack”

Detta är första gången som Trump öppet hånar Blasey Ford. Enligt The New York Times har han fått rådet av sin stab och av republikanerna i senaten att lägga band på sig själv i kampen för att rentvå Brett Kavanaugh.

Fords advokat Michael Bromwich kallar attacken ”ondsint, vidrig och själlös” i en tweet.

https://twitter.com/mrbromwich/status/1047298021292232704

Han fortsätter: 

”Är det konstigt att hon var skräckslagen inför att träda fram, och att andra som utsatts för sexuella övergrepp också är det? Hon är anmärkningsvärd i sitt mod. Han är anmärkningsvärd i sin feghet.”

Demokraternas statsåklagare i delstaten New York Letitia James skriver på Twitter att Trumps att attack är en förolämpning mot varje kvinna i USA och hela världen och fortsätter:

”Skam över Donald Trump.”

https://twitter.com/TishJames/status/1047296097239089153

Den demokratiske kongressledamoten Joe Kenndy III konstaterar att inga republikanska senatorer är ”bestörta nog för att agera”.


Ari Fleischer, republikan och tidigare pressekreterare i Vita huset under George W. Bush, anser däremot att Trump inte alls hånade Blasey Ford:

”Han pekade ut många av motsägelserna i hennes vittnesmål – något som mainstream-medierna inte gör, eftersom de är allt för inblandade i attacken på Brett Kavanaugh”, skriver Ari Fleischer på Twitter.

https://twitter.com/AriFleischer/status/1047303876402012160

Den tidigare republikanske kommunikationsstrategen Steve Schmidt kallar däremot påhoppet för föraktligt och vulgärt i en intervju med tv-kanalen MSNBC.

Även i Sverige har Trumps tal väckt reaktioner:

https://twitter.com/strandhall/status/1047370377104699393

Socialminister Annika Strandhäll, S, skriver på Twitter att "Det är ett slag i ansiktet på alla de kvinnor som utsätts för övergrepp och har modet att berätta".


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.