Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps försvarstal – utan att nämna riksrätten

Pelosi: ”Ingen står över lagen, inte ens presidenten”.
Donald Trump höll försvarstal efter riksrättsåtalet – utan att nämna åtalet.
Foto: Vita huset
Jared Kushner.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Kayleigh McEnany.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Sent på onsdagskvällen slogs det fast: Donald Trump ställs inför riksrätt igen.

Strax därpå släppte presidenten ett videoklipp – där han inte nämnde riksrättsåtalet med ett ord.

I stället fördömde han upprorsmakarna som han för en vecka sedan hyllade.

Källor uppger till Washington Post att presidenten blivit allt mer isolerad, bitter och irriterad på att ingen ger honom sitt offentliga stöd.

Strax efter midnatt, svensk tid, lade Vita huset ut ett fem minuter långt klipp där Donald Trump talar om stormningen av Kapitolium, för en vecka sedan. Han talade också om den oro som finns för att hans supportrar kommer att göra något liknande eller ännu värre när Joe Biden ska installeras. 

– Pöbelvåld går emot allt jag tror på och allt som vår rörelse står för. Ingen som verkligen är min supporter skulle någonsin godkänna politiskt våld eller visa respektlöshet mot polisen eller mot den amerikanska flaggan, sa Trump i klippet.

– Jag vill vara väldigt tydlig. Jag fördömer våldet som vi såg förra veckan och precis som ni blev jag chockad och sorgsen av tragedin förra veckan.

Att demokraterna, med Nancy Pelosi i spetsen precis ställt honom inför riksrätt igen nämnde han inte med ett ord. Men det han sa var det rakt motsatta till vad han sa för en vecka sedan – som är grunden till att han åter hamnat i den situationen.

Före stormningen höll han ett tal till sina supportrar, där han talade om att de skulle ”stoppa stölden” och ”rädda demokratin” genom att tåga till Kapitolium där kongressledamöterna skulle förmås att stoppa valresultatet: 

– Vi kommer aldrig kunna ta tillbaka landet med svaghet. Ni måste visa styrka och ni måste vara starka.

Under och efter stormningen uppmanade han visserligen upprorsmakarna att gå hem, men i samma andetag kallade han dem ”speciella” och sa att han älskade dem. På Twitter hånade han vicepresident Mike Pence och försvarade och hyllade de som stormat kongressen: 

”Det här är vad som händer när stora patrioter, som så länge behandlats dåligt och orättvist, blir ondsint bestulna på en jordskredsseger i ett val. Gå hem i fred och kärlek. Minns denna dag för evigt.” 

Senast på tisdagen försvarade han sina uttalanden under upprorskvällen. 

Isolerad och bitter

Sedan stormningen har Trumps innersta krets minskat dramatiskt, och den lilla skara som står kvar vid hans sida får dagligen ta emot ilskna utfall från presidenten – som inte förstår varför hans forna allierade nu inte längre stöttar honom, enligt Washington Post.

– Presidenten är ganska sårad. Det finns ingen där, säger en källa inom Trumpadministrationen till tidningen.

En som hamnat i skottgluggen är Trumps forne advokat och rådgivare Rudy Giuliani, vars fakturor Vita huset slutat betala enligt källorna. Vrede ska även ha riktats emot svärsonen Jared Kushner och pressekreteraren Kayleigh McEnany.

FBI:s varning för nya våldsamheter

Det var tydligt att Trump talade utifrån ett manus och fortsatte med att tala om rapporterna om att det planeras nya demonstrationer. Han underströk att det är en rättighet att demonstrera, men att det måste ske fredligt.

FBI har tidigare gått ut och varnat för att det planeras beväpnade demonstrationer och nya stormningar av kongressbyggnader i hela landet.

– Jag vill understryka att det inte får förekomma något våld, några lagbrott eller någon vandalism, sa Trump.

Men de tio republikanska ledamöterna som röstade för riksrätt nämnde han inte med ett enda ord. Inte heller nämnde han valet – eller erkände att han faktiskt har förlorat.

Se Trumps tal efter beskedet

Vita huset publicerade presidentens tal till nationen.

Donald Trump inför riksrätt för andra gången

”Allvarligaste anklagelserna någonsin”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.