Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trumps chock efter beskedet om åtal

Fingeravtryck • Foto • Handbojor?
Donald Trump.
Porrstjärnan Stormy Daniels är en av de kvinnor som ska fått pengar för att vara tyst om en kärleksaffär med Trump.
Foto: Myspace
Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter utanför domstolen i New York i början av mars.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump åtalas efter att ha betalat tystnadspengar till porrskådisen Stormy Daniels.

Åtalet är historiskt – och tog ex-presidenten på sängen, enligt personer nära honom.

Men när beskedet kommit sattes Trumps krisplan i gång direkt.

– Vi hade en plan och den genomfördes, säger en källa till Daily Mail.

Fallet handlar om Trumps utbetalning av pengar som hans advokat Michael Cohen ska ha lämnat till porrskådisen Stormy Daniels för att hålla tyst om kärleksaffären hon sagt sig ha med Trump.

Än så länge är det inte känt exakt vad Trump åtalas för. Det väntas dock handla om bedrägeri och bokföringsbrott och Donald Trumps advokat Joe Tacopina säger till Fox News att han är säker på att det kommer att handla om 34 åtalspunkter.

– Vi har hört 34 punkter och jag garanterar er att det kommer vara 34 när vi får reda på det nästa vecka. De kommer ta varenda check och göra till ett fall, säger Tacopina till kanalen enligt New York Post.

Detta har hänt

• År 2018 erkände Donald Trumps tidigare privata advokat Michael D. Cohen att han i samband med presidentvalskampanjen 2016 betalat pengar för att få två kvinnor att hålla tyst om kärleksaffärer de säger sig ha haft med Trump. En av kvinnorna var porrstjärnan Stormy Daniels.

• Erkännandet fick en åklagare på Manhattan att inleda en utredning om huruvida utbetalningarna var brottsliga.

• Fyra år senare, sommaren 2022, riktade åklagarna nytt fokus på utredningen om pengarna till Stormy Daniels.

• I januari 2023 tillsattes en jury, som under tre månader har förhört minst nio vittnen om Stormy Daniels-fallet, enligt New York Times.

• Den 18 mars hävdade Trump att han skulle gripas tre dagar senare, vilket fick hans anhängare att protestera. Han greps dock inte.

• Den 30 mars röstade juryn för att åtala Trump. Åtalspunkterna är inte kända.

Donald Trump hade på torsdagen varit ute på sin vanliga golfrunda på lyxresidenset Mar-a-Lago innan beskedet kom att juryn röstat för att åtala honom.

Han dök dock inte upp på den inbokade lunchen på Mar-a-Lagos restaurang, skriver Daily Mail. I stället sågs han senare på kvällen äta middag med Melania.

Gina Loudon, tidigare rådgivare till Trump, la på Twitter upp en bild på paret och skrev ”vårt RIKTIGA första par omgiven av sina vänner och mest lojala”.

https://twitter.com/RealDrGina/status/1641611743876005888?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1641611743876005888%7Ctwgr%5E05393ab7578b47ee95285604e649b1647cd91752%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fd-40686478392607521704.ampproject.net%2F2302271541000%2Fframe.html

Trots att det talats om ett eventuellt åtal om i flera veckor – och Trump själv nyligen uppgav att han skulle gripas – blev ex-presidenten chockad, enligt flera amerikanska medier.

– Det var en överraskning för alla, säger David Urban, som tidigare jobbat med Trump till Washington Post.

Trots att beskedet verkar ha kommit som en överraskning fanns en krisplan i Trumps team som snabbt sattes i verket. Hans främsta politiska rådgivare, däribland Chris LaCivita och Jason Miller, hade tagit fram uttalanden att skicka ut med angrepp mot både åklagaren Alvin Bragg och Trumps tidigare allierade Michael Cohen som nu tros vara ett viktigt vittne i målet, enligt Washington Post.

Inom minuter hade Trumps söner börjat twittra och livesända – inte minst för att samla in pengar till sin fars presidentkampanj 2024, rapporterar Daily Mail.

Ändå gick inte allt som tänkt. Bland annat råkade Trump stava fel på ordet ”indicted”, åtalad, när han postade ilskna tirader i sina sociala medier så att det i stället blev ”indicated” – alltså indikerade. 

Det händer nu

• Sannolikt kommer Donald Trump att överlämna sig själv. Flera källor pekar på att han dyker upp i rätten på tisdag nästa vecka, enligt CNN.

• Säkerhetspådraget väntar bli stort för ex–presidenten när han kommer till rätten. Han skyddas av Secret service, den del av polisen som ansvarar för presidenters säkerhet, som kommer vara vid hans sida under processen.

• När Trump dyker upp i rätten kommer han – precis som alla misstänkta – få ta en så kallad ”mugshot”, bilden som tas på den gripna, och lämna fingeravtryck. Han lär också bli handfängslad, enligt Daily Mail.

• Sannolikt kommer ex–presidenten inte behöva ledas i handfängsel från polisstationen på Manhattan framför fotografer. I stället förväntas Trump vara formellt klädd med kavaj och slips och vara omringad av säkerhetspolis. Dessutom kan han komma att ta bakdörren för att slippa undan all medial uppmärksamhet.

• I rätten kommer Donald Trump att framträda inför en domare som presenterar åtalspunkterna och ex–presidentens rättigheter, enligt CNN. Sedan får Trump antingen erkänna eller neka till brottet.

• Om ex–presidenten nekar till brottet är en rättgång att vänta. Som i de flesta fall i New York skulle han därefter släppas utan krav på borgen, enligt TT.

Ilskan efter beskedet

I en intervju med ABC News säger Trump att åtalet är ”en attack mot landet” och att det är politiskt drivet.

– De försöker påverka ett val, säger Trump och anspelar på sin kandidatur till presidentvalet 2024.

Ex-presidenten har också självt släppt ett uttalande. Där går att läsa:

”Aldrig förr i vårt lands historia har det här hänt. Demokraterna har fuskat otaliga gånger genom decennierna, inklusive att spionera på min kampanj, men att använda vårt rättssystem som ett vapen för att straffa en politisk motståndare, som bara råkar vara USA:s president och med råge den ledande republikanska kandidaten att bli president, har aldrig hänt förut. Någonsin.”

Flera av Trumps partikolleger reagerar också starkt på beskedet. ”En skandal”, menar hans forna vicepresident Mike Pence och kallar fallet för ”inget annat än ett politiskt åtal”.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham kallar åtalet för ”juridisk voodoo” och ”skitsnack”, enligt CNN.

– Det här är politisk förföljelse. Det är en kombination av politiskt hat och selektivt åtal på steroider, sa han i Fox News.

Trumps advokater har tidigare sagt att han kommer att gå med på att flyga från Florida till New York för att ställas inför rätta. Han befinner sig nu på Mar-a-Lago. Flera av de närmaste rådgivarna hade inte väntat sig att något skulle ske i målet förrän i slutet av april, uppger källor för New York Times.

Han har flera gånger förnekat affären med Stormy Daniels.

Protester till stöd för Trump

Den tidigare presidenten åtalas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.