Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Donald Trumps bolag Trump Organization döms för skattebedrägeri

Trumps bolag dömt för skattebrott – ex-presidenten svarar på egna sociala mediekanalen: ”Häxjakt”.
Trumps bolag döms för skattebedrägeri
Foto: REBECCA BLACKWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps bolag Trump Organization döms för skattebedrägeri i en domstol i New York.

Bolaget döms på samtliga punkter i målet för oegentligheter som pågått i minst 15 år.

Bolaget riskerar nu upp till 17 miljoner kronor i böter.

Efter en tre år lång utredning har nu åklagarna i New York gått i mål. Trump Organization döms på en lång rad punkter för skattebedrägerier som pågått under minst 15 år. Det handlar bland annat om att högt uppsatta chefer som fått omkostnader betalda – lyxbilar, bostäder och annat – utan att rapportera det som inkomst. 

Åklagarna har byggt fallet i mångt och mycket på vittnesmål från bolagets tidigare ekonomichef Allen Weisselberg, som tidigare i år erkände skattebrott i utbyte mot att bara få fem månaders fängelse – i stället för maximala 15 år – för brotten. Han hade enligt erkännandet undvikit att betala skatter på nära 20 miljoner kronor genom bedrägerierna. 

– Åklagarnas argumentation vilar på en enda sak, och det är att övertyga er om att Weisselbergs handlingar var gjorda på uppdrag av företaget. Det var de inte. De utfördes enbart för att berika honom själv. Och det är den springande punkten i det här fallet, sa försvarsadvokaten Susan Nechels och gav därmed eko till det Weisselberg själv hävdade.

– Det var min personliga girighet som ledde till detta.

Trump skrev under

Men åklagarna fick rätt. Och även om Donald Trump själv inte stod åtalad i fallet nämndes hans namn vid upprepade tillfällen under förhandlingarna. Åklagaren visade bland annat upp hyreskontraktet för Weisselbergs lägenhet på Manhattan, med Donald Trumps underskrift på, samt ett PM där Trump godkände en lönesänkning för en annan chef som samtidigt fick andra fördelar där skatt kunde undvikas.

– Trump sanktionerade uttryckligen skattebedrägeri, sa åklagaren.

– Hela narrativet att Donald Trump var lyckligt ovetande om (skattefusket) är helt enkelt inte sann.

Trump hånad mitt under talet

Ex-presidenten avslöjade sin comeback – och blev hånad under talet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.