Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Trumps attack mot Theresa May efter läckan

Foto: STEFAN ROUSSEAU / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump attackerar premiärminister Theresa May för hur hon skött Brexitförhandlingarna.

Detta kommer efter läckta uppgifter om att den brittiska ambassadören bland annat kallat presidenten för ”inkompetent”.

På sociala medier kallar Donald Trump Brexitförhandlingarna för ”en katastrof”.

Nu slår utrikesminister Jeremy Hunt tillbaka och kallar Trump för respektlös.

”Han borde prata med sitt land och premiärminister May om deras misslyckade Brexit-förhandlingar och inte vara upprörd över min kritik av hur illa det hanterades.”, skriver den amerikanska presidenten i en Tweet på tisdagen om Storbritanniens Washington-ambassadör Kim Darroch.

På söndagen läckte uppgifter om ett antal otrevliga uttalanden Darroch har gjort om presidenten i hemlig korrespondens med högkvarteret i London, i tidningen The Daily Mail.

Händelsen har vridit upp spänningarna i en redan ansträngd relation mellan de två staterna när ett Twitter-krig har utbrutit mellan ländernas ministrar som går med motangrepp mot varandra.

Vägrar kontakt med ambassadören

Tidigare har president Trump sagt att han inte längre tänker handskas med ambassadören, i en Tweet. Han har också sagt att Kim Darroch inte har ”tjänat Storbritannien väl.”. Han fortsätter nu med motangrepp mot ambassadören på Twitter där han skriver: ”jag har fått höra att han är en pompös idiot.”

Men nu attackerar presidenten alltså också premiärminister Theresa May för hur Brexitförhandlingarna har skötts.

”Jag sa åt Theresa May hur uppgörelsen skulle göras, men hon gick sin egen dumdristiga väg – och var oförmögen att få det gjort.”, skriver Trump på Twitter.

Jeremy Hunt: ”respektlös”

Storbritanniens utrikesminister kallar Trumps attack för ”respektlös” mot både premiärminister May och mot Storbritannien, enligt Sky News.