Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps attack mot Montenegro: ”Aggressivt folk”

Är Donald Trump och Nato redo att försvara ett medlemsland i alliansen vid en attack? Den frågan har ställts allt mer frekvent den senaste tiden.
Foto: OLIVIER DOULIERY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Milo Dukanovic, president i Montenegro.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har genomgått en av sina största kriser som president efter presskonferensen med Vladimir Putin.

Nu gör han ett nytt utspel - återigen riktat mot Nato, och framför allt mot det nya medlemslandet Montenegro.

– Det är ett väldigt aggressivt folk. De kanske blir aggressiva, och grattis, vi har tredje världskriget, säger Trump till Fox News.

Nu kommer nya utspel från den amerikanske presidenten, efter den massiva kritiken mot hans insats vid presskonferensen med Vladimir Putin i Helsingfors, där han sade sig tro på den ryske presidenten för sin egen underrättelsetjänst.

I en intervju med Fox News ifrågasatte han bland annat Natos artikel fem, som förbinder medlemsländerna att försvara varandra:

Varför ska min son åka till Montenegro för att försvara det vid ett anfall? frågade Fox News programledare Tucker Carlson.

– Jag förstår vad du menar. Jag har frågat samma sak, svarar Trump, och fortsätter:

– Montenegro är ett pyttelitet land med väldigt starkt folk. Det är ett väldigt aggressivt folk. De kanske blir aggressiva, och grattis, vi har tredje världskriget.

Toppolitiker: ”Konstigaste presidenten i USA:s historia”

Utspelet om ett ”aggressivt folk” i Montenegro lär komma som en överraskning för de miljontals människor som varje år turistar i det lugna, natursköna landet.

– Freden i Montenegro är inte på något sätt i fara. Allt är under kontroll, säger Ranko Krivokapic, som var Montenegros president från självständigheten från Serbien 2006 och i tio år framåt, till BBC.

Montenegro har blivit ett allt mer populärt resmål för turister. Här syns ön Sveti Stefan.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ranko Krivokapic är föga imponerad av Donald Trumps senaste utspel.

– Han är den konstigaste presidenten i USA:s historia, säger ex-presidenten.

Utspelet om aggressivitet hos Montenegros invånare har också väckt liv i ett gammalt klipp där Donald Trump våren 2017 bryskt tog sig förbi Montenegros premiärminister Dusko Markovic på ett Nato-toppmöte, inför en fotografering.

https://twitter.com/CNNPolitics/status/867787850061893632

Tidigare ambassadör: ”Ännu en present till Putin”

Den forna jugoslaviska delrepubliken Montenegro, med cirka 630 000 invånare, blev förra året Natos 29:e medlem, något som framför allt irriterat Ryssland ordentligt.

Ryssland har historiskt starka band till Montenegro, och beslutet att närma sig både Nato och EU har väckt ont blod hos Vladimir Putin.

Ryssland har anklagats för inblandning i Montenegros val och för en misslyckad statskupp i Montenegro på valdagen den 16 oktober 2016 med syfte att bland annat mörda landets tidigare premiärminister Milo Djukanovic.

USA:s tidigare Nato-ambassadör Nicholas Burns kallar Trumps senaste utspel för ”ännu en present till Putin”, enligt The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.