Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps mur stoppad – nu stängs myndigheter

Bara timmar innan beslutet försökte Donald Trump lägga bördan på demokraterna.Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
USA:s president Donald Trump får skarp kritik efter beslutet att ta hem trupperna i Syrien, som ledde till försvarsministern Jim Mattis avgång. Samtidigt hotar budgetkaos, eftersom Trump kräver flera miljarder dollar till muren mot Mexiko. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Om ingen budget har röstats igenom vid midnatt lokal tid stängs delar av USA:s statsapparat ner.Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP / TT NYHETSBYRÅN
En flyktingfamilj vid gränsen i Tijuana, Mexiko. Trump har krävt flera miljarder dollar till muren.Foto: MOISES CASTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu stänger USA.

Representanthuset och senaten har gått hem för dagen utan att en ny statsbudget har röstats igenom.

Därmed har delar av USA:s statsapparat stängt ner, rapporterar AP.

Donald Trump kräver flera miljarder dollar till muren mot Mexiko för att godkänna det förslag till statsbudget som finns på bordet. 

En ny amerikansk budgetkris – årets tredje – är ett faktum. Den statsbudget som ska antas i senaten senast midnatt lokal tid, 06.00 svensk tid, har inte hunnit godkännas.

Det innebär att flera betydande amerikanska myndigheter stängs ned tillfälligt och hundratusentals anställda riskerar att arbeta utan lön. 

Bara timmar innan beslutet försökte Donald Trump lägga bördan på demokraterna, skriver Washington Post.

”Demokraterna äger nedstängningen nu!” skrev presidenten på Twitter. Flera toppdemokrater har svarat och bland annat hänvisat till ett tv-sänt möte mellan Donald Trump och demokraten Nancy Pelosi där han säger:

”Jag kommer att bli den som stänger ner det. Jag kommer inte att skylla på dig för det.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1076132028888825857

 

USA stänger viktiga myndigheter

En ny budgetkris har lett till en ”shut down” i amerikanska myndigheter efter att USA:s kongress inte enats om kostnaden för gränsskyddet mot Mexiko.

Donald Trump vill bygga en mur och skyller på demokraterna även om flera republikaner också protesterat mot den höga kostnaden.

Runt 800 000 av 2,1 miljoner anställda vid statliga myndigheter i USA drabbas på något sätt, uppger Washington Post.

Ungefär hälften av dessa riskerar att tvingas jobba utan lön. Bland dessa ingår anställda inom rättsväsendet, luftfarten och posten, enligt AFP.

Den andra hälften tvingas i stället vara hemma från jobbet utan lön.

Flera turistattraktioner och museer stängs tillfälligt. 

USA stängs ned efter kampen om muren

En viktig anledning bakom nedstängningen är Donald Trumps krav på finansiering till muren mot Mexiko. Presidenten har krävt 5,7 miljarder dollar, något som varken republikaner eller demokrater i kongressen har gått med på. 

Demokraterna vill inte spendera mer än 1,6 miljarder dollar på att stärka gränsbevakningen och sätta upp staket. Det räcker knappast till en mur, invände vicepresident Mike Pence.

Enligt en källa till CNN kan parterna enas om att lägga mellan två och tre miljarder dollar på gränsbevakning.

Ett budgetförslag måste godkännas av både presidenten och senaten. Trump vägrar dock skriva under det budgetförslag som senaten tidigare har godkänt. 

800 000 riskerar bli utan lön

När ledamöterna gick hem för dagen hade ännu ingen budget godkänts i senaten.

Därför har nu delar av USA:s statsapparat – bland annat inrikesdepartementet, justitiedepartementet och transportdepartementet, liksom flera myndigheter – stängt ned tillfälligt.

Ungefär 800 000 statligt anställda tvingas antingen stanna hemma från jobbet eller arbeta utan lön, beroende på deras funktion. Senaten har dock röstat för att de ska få lönen retoraktivt, men det behöver godkännas av representanthuset.

Trump hyllar muren i Israel 

Donald Trump har tweetat flitigt om budgetkaoset under de senaste dygnen och bland annat skrivit: 

”I Israel är muren 99,9% framgångsrik. Kommer inte vara annorlunda vid vår södra gräns!”

Och vidare:

”Om Demokraterna röstar nej, blir det en nedstängning som kommer pågå under en väldigt lång tid. Folk vill inte ha öppna gränser och kriminalitet!” 

Några timmar innan nedstägningen publicerade Trump också en video där han talar om behovet av skärpta gränser.

– Vi behöver demokraternas stöd i det här, säger presidenten.

Presidenten varnad – av egna medarbetare

Samtidigt oroas presidentens närmaste medarbetare av ytterligare en stundande konflikt. Under lördagsmorgonen publicerade Bloomberg uppgifter om att Trump överväger att sparka Fedchefen Jerome Powell. Enligt sajten ska Trump vara frustrerad efter den senaste räntehöjningen samt av aktiemarknadens utveckling. Bloomberg rapporterar att presidentens rådgivare varnat honom för att beslutet kan få katastrofala följder. 

Presidenten ska ha pratat om att sparka Powell vid ett flertal tillfällen de senaste dagarna. Bloomberg skriver att beslutet riskerar att underminera investerares förtroende i den amerikanske riksbankens förmåga att arbeta utan politisk inblandning. Trumps rådgivare hoppas enligt Bloomberg att presidenten ska lugna ned sig över storhelgerna. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1076308614372048897

Alla New York-börser har backat under fredagen.

Försvarsminister Jim Mattis avgår

Samtidigt pågår en annan kris för Trump. Sent på torsdagskvällen, svensk tid, kom nyheten om att USA:s försvarsminister James ”Jim” Mattis avgår kom. 

I brevet där Jim Mattis meddelade sin avgång skriver han bland annat om värdet av goda relationer till USA:s allierade rumtom i världen. 

”Eftersom jag tror att det är rätt att ha en försvarsminister vars åsikter är i linje med dina egna.. så tror jag det är rätt att jag lämnar min position”. 

Lite drygt 24 timmar tidigare hade presidenten meddelat att de amerikanska trupperna i Syrien snart ska lämna det krigshärjade landet eftersom IS, enligt honom, har besegrats. 

Uppgifter: Erdogan övertygade Trump 

Enligt nyhetsbyrån AP fattade president Trump beslutet själv, utan att ha konsulterat varken sina nationella säkerhetsrådgivare eller allierade i Syrien. 

Däremot ska han ha pratat med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om saken i mitten av december. 

AP rapporterar att Erdogan bland annat frågat varför USA har kvar trupper i landet – och under samtalet ska Trump ha låtit sig övertygas om att det nu är dags att lämna. 

På fredagen skriver Donald Trump på Twitter: 

”Jag har gjort mer skada mot IS än alla andra nyliga presidenter.... inte ens i närheten!”

Flera amerikanska medier rapporterar att presidenten också vill halvera den nuvarande styrkan i Afghanistan, från 14 000 soldater till cirka 7 000. 

Oron: Vem ska tygla Trump? 

Syrienbeslutet har sågats från höger och vänster – särskilt när det stod klart det fick försvarsministern att kasta in handduken. 

Jim Mattis, som är en dekorerad general med bakgrund i den amerikanska marinkåren, har av många beskrivit som en av få ministrar vars råd president Trump faktiskt har lyssnat på.  

Politiska analytiker är nu mycket bekymrade:

”Vem ska nu tygla Donald Trump?”, skriver David A. Graham i ansedda tidskriften The Atlantic.  

National Reviews David French skriver bland annat att republikanerna i kongressen ”måste ta Mattis kritik mot Trump på allvar”.  

Försvarsministern Jim Mattis kommer meddelade på torsdagen att kan avgår i februari nästa år. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Jobbigt läge för kurderna i Syrien

Vad som kommer att hända i Syrien när de amerikanska trupperna lämnar är ännu oklart. Det finns en överhängande risk att Turkiet anfaller de kurdiska trupperna i nordöstra Syrien – USA:s allierade i kampen mot IS. 

– Kurderna som har hjälpt oss så mycket och varit så goda allierade, riskerar nu att anfallas av Turkiet, Assad, Syrien eller att falla offer för IS, säger den republikanske senatorn Lindsey Graham till CNN.   

Det är även möjligt att president Bashar al-Assad – med uppbackning från Ryssland och Iran – lyckas återta kontrollen över landet. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.