Donald Trump ville skicka smittade till Guantanamo

Följ senaste nytt i Expressen TV.
En ny bok berättar om kaoset i Vita huset under pandemins första månader.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Trump föerslog att man skulle skicka smittade amerikanska turister till Guantanamo. Arkivbild.
Foto: SHANE T. MCCOY / AP/ DEPARTMENT OF DEFENSE

Coronaviruset hade ännu inte blivit en pandemi när Donald Trump och hans stab diskuterad vad de skulle göra med smittade amerikaner i utlandet.

Medarbetarna blev chockade när de hörde vad presidenten föreslog.

– Har vi inte en ö som vi äger? Vad säger ni om Guantanamo?

Det var i februari förra året som samtalet ägde rum i Vita husets underrättelsecenter ”The Situation Room”. Hur farlig det nya viruset var hade precis börjat bli känt och Trumps stab debatterade om huruvida insjuknade amerikaner skulle tas hem till USA och hur det i så fall skulle gå till. 

Efter det att Trump föreslagit att sätta amerikaner i karantän i Guantanamo fortsatte Trump.

– Vi importerar varor. Vi ska inte importera ett virus.

Boken skildrar kaoset i Vita huset

Diskussionen är en av många som skildras i en ny bok – ”Nightmare Scenario” – om kaoset i Vita huset under pandemins första tid. Boken är skriven av Washington Post-reportrarna Yasmeen Abutaleb och Damian Paletta och bygger på intervjuer med mer än 180 personer, däribland tjänstemän i Vita huset och myndighetspersonal inblandade i pandemihanteringen, skriver Washington Post

Enligt boken chockades medarbetarna när Trump föreslog att man skulle sätta amerikanska turister i karantän på samma bas som man driver sitt ökända fångläger för misstänkta terrorister. När Trump föreslog samma sak igen slog de snabbt ner idén.

I boken avslöjas också hur Trump inte ville att de höga smittotalen skulle synas genom omfattande covidtester. Det märktes inte minst i ett högljutt samtal med hälsoministern Alex Azar, den 18 mars.

– Testerna dödar mig. Jag kommer att förlora valet på grund av testerna. Vilken idiot fick de federala myndigheterna att börja med tester?

Presidenten skrek så högt att Azars medarbetare hörde varje ord i samtalet.

– Du menar Jared? svarade Azar och syftade på presidentens svärson Jared Kushner som precis hade tagit över USA:s testningsstrategi, skriver författarna.

Ingen styrde insatsen

Trump gick på om att den federala regeringen inte borde ha blandat sig i testningen och kritiserade den amerikanska folkhälsomyndigheten (CDC) för att den försökte spåra smittan alls.

– Det var grovt inkompetent att låta CDC utveckla ett test, skrek Trump.

Folkhälsoexperter har slagit fast att det var otillräcklig och undermålig testning som gjorde att coronaviruset kunde spridas närmast obemärkt i USA under de första månaderna av 2020, skriver Washington Post

Författarna berättar vidare om att det inte bara var Trump som skällde på medarbetare. Alla skällde på alla.

”Det var till det insatsen hade utvecklats: En toxisk omgivning där det inte spelade någon roll åt vilket håll du vände dig, någon var alltid redo att slita huvudet av dig eller hota att sparka dig”, skriver de.

Bokens författare drar slutsatsen att ett av de största problemen med USA:s insats mot pandemin var att ingen egentligen var huvudansvarig – att ingen styrde.

Minns du detta:
Trump: ”Spruta in desinfektionsmedel i lungorna”

Presidentens förslag i kampen mot corona. Klippet fick stor spridning i april förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.