Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Irans överraskande besök – experten: Provokation

Expressens utrikeskorrespondent Magnus Falkehed: ”Ett väldigt intressant drag”.
Boris Johnson och Donald TrumpFoto: DYLAN MARTINEZ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Boris Johnson vid G7-mötet i Biarritz. Foto: DYLAN MARTINEZ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Irans utrikeminister Mohammad Javad Zarif har anlänt till Biarritz, där G7-mötet pågår.

Professor Jo Jakobsen, norsk professor och expert på internationell politik, tolkar Zarifs oannonserade besök som en fransk provokation mot USA.

– Det kan leda till ett utbrott från USA:s president, säger han till VG.

På söndagen anlände Irans utrikeminister Mohammad Javad Zarif till Biarritz, enligt Irans regering. Det rapporterar Reuters.

Enligt det franska utrikesdepartementet anlände Zarif till Paris redan i fredags för att föra samtal med sin franska motpart. Överläggningarna ska ha pågått fram till lördagskvällen.

EU:s ledare har försökt dämpa den den konflikt mellan USA och Iran som fördjupats sedan Trump valde att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och införde nya sanktioner mot landet.

Enligt en talesperson för franska utrikesdepartementet har Mohammad Javad Zarif lagt fram ”förslag som uppenbarligen måste förfinas.”

– I går fördes substantiella samtal mellan G7-ledarna och det är viktigt att nu uppdatera Zarif för att försöka minska avståndet mellan parterna gällande villkoren för en nedtrappning av spänningarna och skapa livsluft för förhandlingar, säger talespersonen, enligt Reuters.

Enligt Irans utrikesdepartement kommer Zarif inte att ha några överläggningar med den amerikanska delegationen.

Jo Jakobsen, norsk professor och expert på internationell politik, säger till tidningen VG att Zarifs närvaro i Biarritz kan ses som en fransk provokation mot USA.

– Det kan leda till ett utbrott från USA:s president.

Trump och Macron lunchar under G7-mötet

Johnson: Brexit-avtal upp till EU

”Mr No deal”, Boris Johnson ger motstridiga besked i brexit- frågan. 

Till BBC säger Boris Johnson att det är osäkert om Storbritannien kommer att nå ett brexit-avtal med EU. I tidigare uttalanden har den brittiska premiärministern sagt att sannolikheten för ett avtalslöst brexit är en på miljonen.

Till Sky News säger den brittiske premiärministern att chanserna för ett brexit-avtal ”förbättras” efter att han rest till både Berlin och Paris de senaste dagarna för att tillsammans med ländernas respektive ledare diskutera avtalet som hans företrädare Theresa May förhandlat fram med EU. Ett avtal som Johnson uttryckligen varit missnöjd med.

”I grund och botten är problemet med utträdesavtalet att det skulle hålla Storbritannien fast i EU:s handelsarrangemang och i EU:s lagstiftning utan att ha något att säga till om. Det är därför det är helt oacceptabelt”, säger Boris Johnson till Sky News.

Till tidningen säger han att utträdesavgiften inte längre är juridiskt bindande vid ett avtalslöst brexit.

”Om det inte finns en överenskommelse så är de 39 miljarder punden inte längre juridiskt bindande”, säger han till Sky News.

Pengarna tänker han i stället lägga på att stödja inhemska investeringar:

”Från och med den 1 november kommer vi ha ett mycket betydande belopp tillgängliga från de 39 miljarder punden för att spendera på att stödja våra bönder och för investeringar i alla möjliga områden som är viktiga för vårt folk.”

Johnson säger nu att det finns en ”rimlig chans” att lämna EU med ett nytt avtal den 31 oktober. Om det blir med eller utan ett avtal är enligt Boris Johnson upp till EU:

”De som kommer vara ansvariga för ett avtalslöst brexit är inte i Storbritannien, vi vill inte ha något avtalslöst utträde.”

Men han tillägger: ”Jag vill inte i det här skedet säga att det inte kommer att finnas oförutsedda svårigheter.”

Lena Sellgren om hur handelskriget påverkar G7-mötet.

Trumps löfte: ”Väldigt stort” handelsavtal

Donald Trump och Boris Johnson möttes för första gången sedan Johnson tillträdde som premiärminister.

Det var under ett individuellt möte mellan de två ledarna inför dagens G7-möte i franska kuststaden Biarritz.

Under mötet diskuterades handelsavtalet mellan de två länderna efter brexit flitigt.

Boris Johnson har tidigare varnat för att det i dag finns ”betydande hinder i USA mot brittiska företag”, enligt Sky News. 

”Storbritannien har gynnats enormt av frihandel under de senaste 200 åren. Vi gillar inte handelstullar”, säger Boris Johnson till journalisterna på plats.

Den amerikanske presidenten säger att de kommer ta fram ett ”väldigt stort” handelsavtal med Storbritannien och att den ska tas fram snabbt, enligt Sky News.

Ångrar att handelskriget med Kina har eskalerat

Presidenten ska även för första gången ha medgett att han ångrar att handelsdispyten mellan USA och Kina har eskalerat, enligt The Washington Post.

”Jag kommer på nya tankar om allt”, säger Donald Trump under mötet med journalister på plats.

Senare vände han igen och hävdar enligt tidningen att han önskar att han höjt tullarna ytterligare.

Boris Johnson träffade senare på förmiddagen även Donald Tusk för individuella samtal.

Det är första officiella konferensdagen på G7-mötet i franska, Biarritz. Trots spänningarna som utgörs av den stora handelskonflikten anser president Trump att förhandlingarna som har inletts går ”väldigt bra”, enligt nyhetsbyrån AP. 

På dagens agenda står närmast ett allmänt arbetsmöte följt av en arbetslunch om kampen mot ojämlikhet klockan 13.00. Klockan 14 presenteras rapporten från den rådgivande nämnden för jämställdhet, sedan diskuteras G7-gruppens partnerskap med Afrika och efter middag väntar ett klimatmöte om biologisk mångfald och världshaven.

G7-gruppen

G7 är en informell grupp som består av sju av världens rikaste länder: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

Även Europeiska unionen deltar i gruppens möten men utan möjlighet att vara värdland. I gruppens sammanträden företräds länderna av respektive lands ledare, EU företräds av Europeiska rådets ordförande.

G7-toppmötet är ett viktigt forum när det gäller att utforma globala lösningar på globala utmaningar och komplettera den globala ekonomiska samordning som genomförts av G20.

Gruppen sammanträder en gång om året och diskuterar frågor som rör internationella samarbeten och gemensamma angelägenheter. Detta år i franska Biarritz.

Källa: Europeiska rådet 

Det här är G7.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.