Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump varnades för en kris redan i november

Donald Trump gav sig på Sverige: ”Flocken, de kallar det flocken”.
Donald Trump varnades för en allvarlig smitta som spreds i Wuhan redan i november, skriver ABC News. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Wuhan var av allt att döma där utbrottet av coronaviruset började. Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I slutet av november slog amerikansk underrättelsetjänst larm om en smitta som spreds i Wuhan.

Men det skulle dröja månader innan Donald Trump tog viruset på allvar.

– Vita huset ignorerade tydliga varningssignaler, säger John Cohen, som arbetat på inrikessäkerhetsdepartementet, till ABC News. 

På tisdagen gick Donald Trump till angrepp mot världshälsoorganisationen WHO för att det dröjde innan de varnade för coronaviruset. 

Han hotade då att strypa det ekonomiska stödet till organisationen.

– De borde ha vetat och det gjorde de förmodligen. Vi kommer titta närmare på det, sa Donald Trump på en pressträff. 

Den amerikanska presidenten tonade upprepade gånger ner coronavirusets hot mot USA och sa att ”vi har det under kontroll”. 

Den 19 februari sa han att han tror att ”allt kommer att bli bra”. 

Mindre än en månad senare hade han utlyst nationellt nödläge. 

Trump informerades om coronaviruset i november

I slutet av november förra året slog amerikansk underrättelsetjänst larm om en smitta som spreds i den kinesiska Wuhan-regionen. 

Med hjälp av avlyssningar och satellitbilder lyfte de i en ny rapport fram hoten om det som skulle bli känt som coronaviruset, skriver ABC News med hänvisning till källor med insyn i rapporten. 

I rapporten, som var färdig i slutet av november, lyfte man fram att smittan kunde förändra levnadssätt, företag och var ett hot mot befolkningen. Därmed var det ett hot mot amerikanska styrkor i Asien som arbetade nära det amerikanska försvarets National Center for Medical Intelligence, NCMI, som är en del av Pentagons underrättelsetjänst. 

Både försvarets underrättelsetjänst, Pentagon och Vita huset informerades om smittan vid flera tillfällen både i november och december. 

”Vita huset ignorerade tidigare varningssignaler”

I januari fick president Donald Trump den dittills mest detaljerade rapporten om det nya viruset. 

USA:s försvarsminister Mark Esper har till kanalen sagt att han inte känner till att Pentagon informerats om coronaviruset i december. 

– När man ska bemöta en hälsokris eller något annat allvarligt säkerhetshot är det avgörande att våra ledare reagerar snabbt och vidtar åtgärder för att hantera det hot som identifierats av underrättelsetjänsten, säger John Cohen som arbetat på inrikessäkerhetsdepartementet till ABC News. 

– Det förvånar inte mig att man upptäckte utbrottet, men det som är överraskande och nedslående är att Vita huset ignorerade tidiga varningssignalerna och inte lyckades följa etablerade protokoll som svar på pandemier och var långsamma att inrätta en regeringsomfattande insats för att svara på denna kris. 

Statsepidemiologen om uttalandet från USA:s president.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.