Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump förklarar nationellt nödläge

Donald Trump utlyser nationellt nödläge – för att få bygga sin mur mot Mexiko.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps tal på fredagen var välbesökt.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Muren som redan finns mellan Tijuana och San Diego.Foto: GREGORY BULL / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump utlyser nationellt nödläge för att kunna bygga muren mot Mexiko. 

– Alla vet att murar fungerar, säger presidenten. 

Redan innan beskedet kom protester mot beslutet – demokraterna kommer agera mot presidenten.

Donald Trump är missnöjd med det budgetförslag som godkänts av kongressen och senaten – förslaget innebär inte den summa pengar presidenten velat ha för att bygga muren mot Mexiko. 

Trump kommer att skriva under förslaget – men han meddelar samtidigt att han utlyser nationellt nödläge, för att kunna säkra finansieringen av den utlovade muren. 

Genom ett nationellt nödläge kan Donald Trump kringgå kongressen och använda medel från andra statliga verksamheter, som exempelvis militären. 

Under ett tal i Vita husets rosenträdgård säger Donald Trump att han utlyser ett nationellt nödläge, med anledning av ”situationen på mexikanska gränsen”. 

– Vi har inte kontroll över gränsen, säger presidenten och menar att det pågår en ”invasion av vårt land, med droger, människohandel och alla typer av brottslingar”. 

Presidenten säger också att han nu gör något som har gjorts flera gånger förut. 

– Jag kommer att utfärda ett nationellt nödläge, och det har gjorts flera gånger förut. Det har blivit utfärdat av andra presidenter sedan 1977, eller sedan när presidenterna fick makten att göra så, säger Donald Trump. 

Trump förväntar sig stämningar 

Trump säger att han kommer att skriva under de slutgiltiga papprena om det nationella nödläget efter presskonferensen. 

Han säger också att han förväntar sig flera stämningar och domstolsförhandlingar, och att ärendet förmodligen kommer att avgöras i Högsta domstolen. Där hoppas han att han får en positiv dom. 

Enligt CNN kan deklarationen om ett nationellt nödläge behandlas av olika domstolar i flera månader.

Donald Trumps pressekreterare Sarah Sanders twittrar en bild på när presidenten skriver under deklarationen: 

 

https://twitter.com/PressSec/status/1096439568063184896

 

Stark kritik från Demokraterna  

Redan innan Donald Trump bekräftade att han utfärdar ett nödläge meddelade demokrater att de förbereder sig för att försöka stoppa nödläget. 

Demokraterna Alexandria Ocasio-Cortez och Joaquin Castro har meddelat att de planerar att införa en resolution för att stoppa Trumps utfärdade nödläge. 

Alexandria Ocasio-Cortez skriver på twitter: ”Joaquin Castro och jag kommer inte låta presidenten deklarera ett ”fejkat” nationellt nödläge utan en strid”. 

DET HÄR BETYDER NATIONELLT NÖDLÄGE

Sedan 1976 har presidenten i USA rätt att utlysa nationellt nödläge – och det finns inga kriterier som måste uppfyllas för att göra detta. 

Vid ett nationellt nödläge får presidenten omedelbart mer än 100 nya befogenheter. Presidenten kan bland annat omfördela soldater och militära budgetpengar. 

Både Barack Obama och George W Bush utfärdade nationella nödlägen. Då handlade det om svininfluensan och när USA attackerades i samband med 9/11. 

Enligt CNN diskuterar ledande demokrater hur man ska kunna stoppa det nationella nödläget. De vill nu göra det till högsta prioritet att få igenom en resolution som stoppar Trumps deklaration, men de har ännu inte kommit fram till exakt hur det ska gå till, enligt flera källor till CNN. 

Kongressens talman, demokraten Nancy Pelosi och minoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, säger i ett gemensamt uttalande att det nationella nödläget gör ”grovt våld på” den amerikanska konstitutionen och att det nödläge Trump talat om i själva verket inte finns. 

”Det här är ett maktgrepp från en besviken president, som har gått utanför lagens gränser för att försöka få till vad han misslyckades att uppnå i den konstitutionella lagliga processen”, säger de i uttalandet. 

De uppmanar också sina republikanska kolleger att tillsammans med demokraterna försvara konstitutionen. 

Nancy Pelosi har tidigare sagt att man överväger juridiska åtgärder. 

– Det är en möjlighet och vi ska se över våra möjligheter. Men det är viktigt att notera när presidenten utlyser nödläget att det som händer vid gränsen inte är ett nödläge – det är en humanitär utmaning, säger Nancy Pelosi enligt CNN. 

Guvernören i Kalifornien, demokraten Gavin Newsom, meddelar på fredagen att han planerar att stämma Donald Trump. 

”President Trump hittar på en kris och deklarerar en påhittad ”nationell nödsituation” för att ta makt och undergräva konstitutionen”, säger han i ett uttalande enligt tidningen The Hill. 

Skriver under budgetförslaget 

I kongressens budgetförslag går knappt 1,4 miljarder dollar till förstärkt gränssäkerhet – vilket är långt mindre än vad presidenten har krävt för att bygga muren. Men genom att utfärda nationellt nödläge kan han få tillgång betydligt mer. 

Enligt flera amerikanska nyhetsmedier kan Donald Trump få loss ytterligare 8 miljarder dollar. Pengarna väntas tas från bland annat försvaret myndigheten för inrikes säkerhet. 

Presidenten har sedan budgetförslaget blev känt sagt att han inte är nöjd – men har lovat att muren kommer att byggas i alla fall. 

Beslutet att skriva under budgetförslaget ska i stället ha att göra med att han vill undvika ännu en stängning av statsapparaten, vilket hotar när tidsfristen för budgetförhandlingarna går ut under fredagen.

Under den 35 dagar långa stängning som varade till 23 januari berördes över 800 000 statsanställda som inte fick lön.