Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robert O'Brien utsedd till ny säkerhetsrådgivare

Robert O'Brien utsedd till ny säkerhetsrådgivare i USA.
Robert O'Brien är ny säkerhetsrådgivare i USA – bilden är från när han besökte Stockholm i samband med rättegången mot ASAP Rocky. Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump utser Robert O'Brien till ny nationell säkerhetsrådgivare. 

O'Brien har varit Trump-administrationens speciella sändebud i gisslanfrågor. 

I juli skickade han till Sverige för att bevaka rättegången mot artisten ASAP Rocky. 

Robert O'Brien har arbetat som Trump-administrationens speciella sändebud i gisslanfrågor. Nu har Donald Trump beslutat att O'Brien efterträder John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare. 

”Jag har arbetat länge och hårt med Robert. Han kommer att göra ett fantastiskt jobb”, skriver Donald Trump på Twitter.

Under tisdagen berättade presidenten att det fanns fem kandidater i rekryteringsprocessen. En av dem var Robert O’Brien som han då kallade för ”fantastisk”. 

O'Brian bevakade rättegången mot ASAP Rocky 

Robert O'Brien var i Sverige så sent som i juli. Han skickades då hit för att bevaka den uppmärksammade rättegången mot den amerikanska artisten ASAP Rocky. 

Anhöriga till ASAP Rocky och de andra medåtalade tycktes då uppskatta O’Briens närvaro, de tackade sändebudet och skakade hand med honom innan han slog sig ner på bänkraden bakom dem. 

Robert O'Brien har grundat en advokatbyrå i Los Angeles och har arbetat för regeringen i frågor som rör Afghanistan och Mellanöstern. 

Robert O'Brien tackade svenska myndigheter när han var i Sverige och företrädde Trumps intresse under rättegången mot ASAP Rocky.

Enligt tjänstemän i Vita huset anses O'Brien vara ett säkert val, då han har bra kontakter med medarbetare på utrikesdepartementet och Pentagon, skriver The Washington Post. 

O'Brien har tidigare berömt Donald Trump för att ha ”enastående framgång” när det gäller att ta hem gisslan till USA, skriver tidningen. 

Ersätter John Bolton 

Det var i förra veckan som Donald Trump sparkade den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton.  

Presidenten meddelade sitt drag i ett Twitterinlägg, men strax därefter twittrade John Bolton själv och skrev att han hade erbjudit sig att säga upp sig redan kvällen innan. 

Robert O´Brian blir den fjärde personen som har rollen som nationell säkerhetsrådgivare under Donald Trumps tid som president. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1174312984522309633