Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina kritiserar Sveriges corona-hantering

Expressen TV sänder direkt.
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: JU PENG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
IRAN. Brandmän desinfekterar gatorna i Teheran.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
RYSSLAND. En patient med munskydd i Moskva.
Foto: TASS / VALERY SHARIFULIN/TASS/SIPA USA SIPA USA
FRANKRIKE. Kvinnor i munskydd på Paris flygplats Charles de Gaulle.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
FRANKRIKE. En kvinna vid konstmuseet Louvren i Paris.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
En person läser på om coronaviruset den 11 mars 2020 i Stockholm.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
1 / 8

Kina kritiserar Sveriges hantering av coronaviruset, rapporterar Ekot. 

I en tidning som ägs av det styrande kommunistpartiet anklagas Sverige för att ha ”kapitulerat” inför smittan.

– Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst, säger Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet till SR.

WHO beskriver nu Europa som coronautbrottets epicentrum. Samtidigt kommer skarp kritik från Kina mot Sveriges hantering av utbrottet.

I en ledartext i tidningen Global Times, som ägs av kommunistpartiet, uppmanas det internationella samfundet och EU att fördöma Sverige – som man menar ”kapitulerat” i kampen mot viruset, rapporterar Ekot.

– Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset, säger Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet till radion.

I artikeln liknas Sverige vid ett ”svart hål” som kan sprida smittan vidare. Särskilt kritiseras den nya linjen kring att provta riskgrupper och sjukvårdspersonal. 

Johansson (S): Vi har lägre smittspridning

Utrikesminister Ann Linde har kommit med en kommentar via sin pressekreterare: 

”Jag är stolt över alla som arbetar hårt för att begränsa Covid-19. Det krävs internationellt samarbete för att lösa den situation världen nu står inför. I dagens svåra läge hjälper inte polemik.” 

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade kritiken i Ekots lördagsintervju.

– Det kan ju vara ett utslag av de ansträngda relationer som funnits mellan Sverige och Kina under en tid. Samtidigt kan man konstatera att vi har lägre smittspridning än andra länder, bland annat Norge och Danmark. Just nu är det viktigaste att inte spä på internationella konflikter. Det bästa staterna kan göra är att samarbeta kring detta, säger han.

Över 145 000 globalt har smittats

Över 145 300 har hittills bekräftats smittade i världen. 5 429 personer har dött och 71 694 personer har tillfrisknat från viruset, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins University. 

Under fredagen dog åtta personer i Kina av coronaviruset. Det är den lägsta siffran sedan landets hälsokommission började ge dagliga uppdateringar den 25 januari, det skriver nyhetsbyrån Reuters under lördagsmorgonen, svensk tid. Samtidigt har smittans epicentrum flyttats från Kina till Europa, meddelade världshälsoorganisationen, WHO, under fredagen.

800 drabbade på en dag i Frankrike

I Frankrike har fler än 3 661 personer drabbats av smittan, enligt Johns Hopkins University. Man har också förbjudit sammankomster med fler än 100 personer.

– Vi är bara i början av epidemin, den fortskrider framför allt i vissa regioner i landet, sa Oliver Véran vid fredagens presskonferens, skriver den franska tidningen Le Monde

Samtidigt ökar dödssiffran i Iran. På lördagen uppgav myndigheter i statlig tv att ytterligare 97 personer dött som en följd av viruset, rapporterar Reuters. Dödssiffran är nu 611. Vid en presskonferens meddelade USA:s president Donald Trump i går kväll att man utlyser ett nationellt nödläge i landet, en åtgärd som ska ge tillgång till upp till 50 miljarder dollar för att bekämpa coronaepidemin. 

– De kan göra som de vill, de kan göra vad de måste, sa Donald Trump vid presskonferensen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/113/
Presidentens beslut kommer att ge tillgång till upp till 50 miljarder dollar mot viruset.
Presidenten stoppas tillslut på scenen:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.