Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump utlyser ”nationellt nödläge”

Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Xi Jinping. Foto: HOW HWEE YOUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt CNN är det en attack mot kinesiska telekombolaget Huawei. Foto: IMAGINECHINA / DYCJ - IMAGINECHINA /SIPA USA SIPA USA
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump utlyser nationellt nödläge i syfte att skydda amerikanska telekombolag från utländskt spionage, skriver Washington Post. 

Ordern innebär att regeringen kan förbjuda amerikanska företag från att göra affärer med utländska telekombolag – däribland kinesiska Huawei.

Nu svarar Huawei att det är USA som kommer att drabbas.

I sitt beslut nämner Donald Trump USA:s sårbarhet för att utsättas för utländskt spionage genom telekombolagen – och det kan tolkas som en politisk attack mot Kina, skriver Washington Post. 

Enligt CNN är attacken riktad mot kinesiska telekomjätten Huawei. 

Donald Trump syftar framför allt på spionage inom industri och ekonomi. I ett uttalande säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders: 

– Presidenten har klargjort att denna administration kommer att göra vad som krävs för att hålla Amerika säkert och välmående och för att skydda Amerika från utländska aktörer som aktivt och alltmer skapar och utnyttjar sårbarheter i information och kommunikationsteknikinfrastruktur och tjänster i USA. 

Huawei svarade i ett uttalande att försöken att hindra företaget från den amerikanska marknaden kommer att skada USA och landets utveckling av 5G-teknologi, skriver CNBC.

”Det här lämnar USA till sämre och dyrare alternativ. Dessutom kommer orimliga begränsningar att inkräkta på Huaweis rättigheter och ge upphov till andra allvarliga juridiska diskussioner”, skriver företaget.

Donald Trump utlyser ”nationellt nödläge”

Onsdagens besked kommer efter att handelskriget mellan USA och Kina trappats upp de senaste veckorna.

De båda presidenterna, Xi Jinping och Donald Trump. Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kina meddelade på måndagen att de höjer tullarna på vissa USA-varor från den 1 juni – efter hot från Donald Trump. 

Kina bör inte vedergälla – det kommer bara bli värre!”, skrev han på Twitter innan Kinas besked. 

Men USA har också haft, och fortsätter att ha, en konflikt med Kina gällande deras telekombolag Huawei. 

USA:s bråk med Huawei – detta handlar det om

Bolaget har av USA:s toppolitiker anklagats för att möjliggöra spionage för den kinesiska regimen via så kallade bakdörrar i teknologin från bolaget. Slutsatsen grundar sig i en rapport från USA:s underrättelsetjänst NSA. Huawei, som är Ericssons och Nokias främsta konkurrent på nätverkssidan, är blockat i USA. 

Huaweis roterande ordförande Guo Ping har tidigare riktat hård kritik mot det han kallar för USA:s ”förlorarmentalitet” och smutskastningskampanj. 

Anledningen till smutskastningen är att man helt enkelt inte klarar av att konkurrera med Huawei /…/ Jag hoppas verkligen att USA kan förbättra sin attityd”, har han tidigare sagt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.