Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Irans svar efter sanktionerna: ”Diplomatiska vägen stängd”

Här skriver Donald Trump under de nya sanktionerna.
Donald Trump visar upp det signerade dokumentet där han utfärdar ytterligare sanktioner mot Iran i dag.
Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump mötte reportrar utanför Vita huset efter att ha utfärdat sanktionerna.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: SALAMPIX/ABACA / SALAMPIX/ABACA STELLA PICTURES

USA har infört ytterligare sanktioner mot Iran.

President Donald Trump beskriver dem som ”slagkraftiga” och säger att de kan ”hålla på i flera år”.

Irans svar:

Den diplomatiska vägen mellan länderna är nu permanent stängd och landet kommer att ta nya steg för att dra sig ur kärnvapenavtalet. 

USA:s President Donald Trump införde i början på veckan ”slagkraftiga sanktioner” mot Iran och dess högste ledare Ayatolla Ali Khamenei.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran, sa Donald Trump efter att ha skrivit på ordern i Vita huset och fortsatte:

– Iran kan aldrig ha kärnvapen.

Ayatolla Khamenei är Trumps mål

Trump mötte ett pressuppbåd utanför Vita huset innan han lämnade Washington DC för Camp David, den amerikanske presidentens officiella fritidsboende. 

– Vi lägger på ytterligare sanktioner, de kommer i kraft långsamt och i vissa fall ganska fort, men ytterligare sanktioner utfärdas mot Iran, sa han enligt CNN.

Målen för sanktionerna är främst Ayatolla Ali Khamenei och andra högt uppsatta politiker och militärtjänstemän i Iran.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer ”flera miljarder” i iranska tillgångar att blockeras av USA.

Utrikesminister Mohammad Javad Zarif kommer läggas till på USA:s lista över sanktionerade politiker senare i veckan, rapporterar nyhetsbyrån.

Irans svar till Trump: ”Förstör”

Nu har Iran svarat. Abbas Mousavi, talesperson för Iran utrikesministerium, säger enligt nyhetsbyrån ISNA:

– De meningslösa sanktionerna mot Irans ledare och landets chefdiplomat betyder att den diplomatiska vägen till USA:s regering är permanent stängd.

Han fortsätter:

– Trump-regeringen är i färd med att förstöra alla etablerade internationella mekanismer till för att bevara global fred och säkerhet.

Konflikt som fortsätter eskalera

Sprickan mellan Iran och USA har djupnat allt mer ända sen Donald Trump och USA lämnade kärnvapenavtalet med Iran i maj förra året, samtidigt som landet införde striktare sanktioner. 

Konflikten har eskalerat ytterligare efter att två oljefartyg attackerades i Omanbukten för en dryg vecka sen – en attack USA beskyllde Iran för.

I en intervju med NBC News som sändes i helgen säger Donald Trump att han visserligen inte vill ha krig med Iran, men om det ändå skulle ske skulle det bli en ”utplåning ni aldrig tidigare har sett”.

Axel Hellman, säkerhetspolitisk analytiker, förklarar den upptrappade konflikten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.