Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen. Kommentaren kritiserades. Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGEDonald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen. Kommentaren kritiserades. Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen. Kommentaren kritiserades.  Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Melania Trump och Brigitte Macron, fotograferade utanför museet Les Invalides i Paris på torsdagen. Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURESMelania Trump och Brigitte Macron, fotograferade utanför museet Les Invalides i Paris på torsdagen. Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURES
Melania Trump och Brigitte Macron, fotograferade utanför museet Les Invalides i Paris på torsdagen.  Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURES
Trump och Macron har visat upp en varm gemenskap under amerikanens besök i Paris – framför allt jämfört med deras första möte, som präglades av spänningar. Foto: VEEREN / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGETrump och Macron har visat upp en varm gemenskap under amerikanens besök i Paris – framför allt jämfört med deras första möte, som präglades av spänningar. Foto: VEEREN / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Trump och Macron har visat upp en varm gemenskap under amerikanens besök i Paris – framför allt jämfört med deras första möte, som präglades av spänningar.  Foto: VEEREN / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Donald Trump till Brigitte Macron: "Du är i så bra form"

Publicerad

Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

Hans komplimang till Brigitte Macron fångades på film som sändes live på den franska presidentens Facebooksida. 

Nu får presidenten hård kritik på sociala medier. 

– Du vet, du är i så bra form, hördes den amerikanska presidenten säga då han sade adjö till den franska presidentfrun efter ett besök på ett museum i Paris. 

Trump gestikulerade mot Brigitte Macrons kropp, innan han vände sig mot hennes man och upprepade komplimangen:

– Hon är i så bra fysisk form.

– Vacker, fortsatte den amerikanske presidenten. 

Anklagas för sexism

Trump fällde kommentarerna då han och frun Melania gick på rundtur i museet Les Invalides tillsammans med den franska presidenten Emmanuel Macron och dennes fru.

Presidenten fick kritik från vissa håll för vad som uppfattades som en sexistisk kommentar. 

Telegraph-skribenten Claire Cohen, som gjort en sammanställning av Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor, kallar Trumps anmärkning för "obehaglig".

– Trumps kommentar visar att han inte har förstått att det inte är OK att kommentera en kvinnas kropp. Han kan bara inte sluta, även om det handlar om Frankrikes första dam, säger Claire Cohen till Expressen.

– Det är obehagligt och sexistiskt. Och knappast en vinst för internationell diplomati heller, fortsätter hon. 

Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen. Kommentaren kritiserades. Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Kritik på sociala medier

Nu får Donald Trump kritik för sin kommentar på sociala medier. Det är som bekant inte första gången president Trump kommenterar kvinnors utseende. 

På twitter har han skrivit att journalisten Mika Brzezinski "blödde ymnigt från en ansiktslyftning" vid ett möte i vintras och han har kallat komikern och programledaren Rosie O'Donnell för "en fet gris". 

För detta har presidenten förstås fått motta en hel del kritik – nu också för kommentaren om Brigitte Macron. DN har sammanställt en rad kritiska tweets. 

Dokumentärfilmaren Jen Siebel Newsom kallar kommentarerna för "äckliga och djupt opassande" medan tv-värden Alex Berg tycker att Trump "förkroppsligar mäns utsuddande av gränsen mellan en komplimang och sexuella trakasserier”. 

Andra har liknat kommentar vid något man säger om en gammal bil som fortfarande rullar. 

https://twitter.com/JenSiebelNewsom/status/885571752377499648https://twitter.com/AlexfromPhilly/status/885566665190240256

Stor åldersskillnad

Paret Macrons relation har skapat stor uppståndelse på grund av den stora åldersskillnaden dem emellan, rapporterar AP. 

Det skiljer 24 år mellan den 39-årige presidenten – den yngste franska ledaren sedan Napoleon Bonaparte – och hans 64-åriga fru. 

Brigitte Macron var den framtida presidentens lärare då han gick i gymnasiet. 

Samma ålderskillnad gäller Donald och Melania Trump. Den amerikanska presidenten är 71, medan Melania är 47 år gammal.

Varmare relation

Trump och Macron har visat upp en varm gemenskap under amerikanens besök i Paris – framför allt jämfört med deras första möte, som präglades av spänningar. 

Trump berömde sin franska motpart under en presskonferens på torsdagen. 

– Ni kommer att få ett mycket fredligt och vackert Paris. Ni har en bra  president, han kommer att ta itu med våldsamma personer. Jag kommer tillbaka, sade Trump. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/885769944482414593
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag