Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump till Brigitte Macron: "Du är i så bra form"

Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen. Kommentaren kritiserades. Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Melania Trump och Brigitte Macron, fotograferade utanför museet Les Invalides i Paris på torsdagen. Foto: POOL/ABACA / POOL/ABACA STELLA PICTURES
Trump och Macron har visat upp en varm gemenskap under amerikanens besök i Paris – framför allt jämfört med deras första möte, som präglades av spänningar. Foto: VEEREN / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

Hans komplimang till Brigitte Macron fångades på film som sändes live på den franska presidentens Facebooksida. 

Nu får presidenten hård kritik på sociala medier. 

– Du vet, du är i så bra form, hördes den amerikanska presidenten säga då han sade adjö till den franska presidentfrun efter ett besök på ett museum i Paris. 

Trump gestikulerade mot Brigitte Macrons kropp, innan han vände sig mot hennes man och upprepade komplimangen:

– Hon är i så bra fysisk form.

– Vacker, fortsatte den amerikanske presidenten. 

Anklagas för sexism

Trump fällde kommentarerna då han och frun Melania gick på rundtur i museet Les Invalides tillsammans med den franska presidenten Emmanuel Macron och dennes fru.

Presidenten fick kritik från vissa håll för vad som uppfattades som en sexistisk kommentar. 

Telegraph-skribenten Claire Cohen, som gjort en sammanställning av Trumps nedsättande kommentarer om kvinnor, kallar Trumps anmärkning för "obehaglig".

– Trumps kommentar visar att han inte har förstått att det inte är OK att kommentera en kvinnas kropp. Han kan bara inte sluta, även om det handlar om Frankrikes första dam, säger Claire Cohen till Expressen.

– Det är obehagligt och sexistiskt. Och knappast en vinst för internationell diplomati heller, fortsätter hon. 

Donald Trump kommenterade den franska presidentfruns kropp under sitt statsbesök på torsdagen. Kommentaren kritiserades. Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Kritik på sociala medier

Nu får Donald Trump kritik för sin kommentar på sociala medier. Det är som bekant inte första gången president Trump kommenterar kvinnors utseende. 

På twitter har han skrivit att journalisten Mika Brzezinski "blödde ymnigt från en ansiktslyftning" vid ett möte i vintras och han har kallat komikern och programledaren Rosie O'Donnell för "en fet gris". 

För detta har presidenten förstås fått motta en hel del kritik – nu också för kommentaren om Brigitte Macron. DN har sammanställt en rad kritiska tweets. 

Dokumentärfilmaren Jen Siebel Newsom kallar kommentarerna för "äckliga och djupt opassande" medan tv-värden Alex Berg tycker att Trump "förkroppsligar mäns utsuddande av gränsen mellan en komplimang och sexuella trakasserier”. 

Andra har liknat kommentar vid något man säger om en gammal bil som fortfarande rullar. 

https://twitter.com/JenSiebelNewsom/status/885571752377499648https://twitter.com/AlexfromPhilly/status/885566665190240256

Stor åldersskillnad

Paret Macrons relation har skapat stor uppståndelse på grund av den stora åldersskillnaden dem emellan, rapporterar AP. 

Det skiljer 24 år mellan den 39-årige presidenten – den yngste franska ledaren sedan Napoleon Bonaparte – och hans 64-åriga fru. 

Brigitte Macron var den framtida presidentens lärare då han gick i gymnasiet. 

Samma ålderskillnad gäller Donald och Melania Trump. Den amerikanska presidenten är 71, medan Melania är 47 år gammal.

Varmare relation

Trump och Macron har visat upp en varm gemenskap under amerikanens besök i Paris – framför allt jämfört med deras första möte, som präglades av spänningar. 

Trump berömde sin franska motpart under en presskonferens på torsdagen. 

– Ni kommer att få ett mycket fredligt och vackert Paris. Ni har en bra  president, han kommer att ta itu med våldsamma personer. Jag kommer tillbaka, sade Trump. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/885769944482414593

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.