Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trump talade till nationen: ”Blomstrar”

Talman Pelosi rev sönder presidentens tal.
Donald Trump talar till nationen.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Nancy Pelosi rev itu Donald Trumps tal efteråt.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var i natt dags för Donald Trumps årliga tal om tillståndet i nationen.

I samma kammare där beslutet tagits om att ställa honom inför riksrätt talade han inför kongressledamöter och andra inbjudna.

– Vårt land blomstrar och är högt respekterat igen, sa han.

Men Demokraterna som lyssnade kunde inte dölja sitt missnöje och när allt var slut rev representanthusets talman Nancy Pelosi itu presidentens tal.

Varje år håller USA:s president ett tal om tillståndet i nationen, State of the Union-talet. Donald Trump ägnade mycket tid av sitt tredje sådant tal till att prata om framgångar och att kritisera sina politiska motståndare i Demokraterna.

Och han började direkt med att tala om ekonomin.

– Vårt land blomstrar och är högt respekterat igen, sa Donald Trump och nämnde bland annat USA:s låga arbetslöshetssiffror.

Talet hölls i representanthuset och bakom presidenten satt vicepresident Mike Pence och talmannen Nancy Pelosi. Trump fick många applåder av republikanerna och Pence syntes ofta ställa sig upp, medan Pelosi satt kvar.

Donald Trump höll ”State of the Union”

Flera demokrater kunde också höras jämra sig i kammaren, enligt CNN. När talet var slut stod Nancy Pelosi för en tydlig protest när hon demonstrativt rev sönder en kopia av Trumps manus för talet.

– Det var det mest artiga att göra om man tar hänsyn till alternativen. Det var ett smutsigt tal, sa Pelosi strax efter, enligt New York Times.

Vid talets inledning valde Pelosi dessutom att hoppa över de annars brukliga orden ”jag har det stora privilegiet och den distinkta äran att presentera USA:s president”.

Inför talet hälsade inte Donald Trump på Nancy Pelosi när hon sträckte fram sin hand till presidenten.

Donald Trump mötte inte Nancy Pelosis utsträckta hand.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump vänder sig om efter att ha gett kopior av sitt tal till Mike Pence och Nancy Pelosi.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Nancy Pelosi rev sedan sönder talet.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under talets gång samlades dock åhörarna i en gemensam och lång applåd när Trump gick in på utrikespolitik och presenterade Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó.

– Med oss bland åhörarna finns Venezuelas sanna och rättmätiga president, Juan Guaidó. Ta med dig det här budskapet hem: Alla amerikaner är enade med det venezuelanska folket i deras kamp för frihet, säger Trump.

Donald Trump nämnde också USA:s allierade i Nato, som han menar att han satt press på för att leva upp till försvarsalliansens skyldigheter.

– Vi har även fått våra allierade att betala deras rätta andel, säger Trump.

Donald Trump om muren: ”Enormt tillskott”

Donald Trump vände sig också flera gånger direkt till medlemmarna i kongressen. Till exempel riktade han in sig på den sjukvårdsreform som demokratiska presidentkandidater som Bernie Sanders förespråkat och flera kongressledamöter ställt sig bakom.

– 132 lagstiftare i det här rummet har ställt sig bakom lagstiftning för ett socialistiskt övertagande av vårt sjukvårdssystem, som skulle slå ut privat sjukförsäkring för 180 miljoner väldigt nöjda amerikaner, säger Donald Trump.

I sitt tal lade han också mycket tid på invandring och att prata om den berömda muren som han vill bygga mot Mexiko.

– Det här kommer att bli ett enormt tillskott till vår redan starkt vaktade södra gräns, där det, samtidigt som vi pratar, byggs en lång, hög och väldigt stark mur. Vi har nu färdigställt över 100 miles och kommer att ha över 500 miles färdiga inom en väldigt kort tid, säger Trump.

Trump nämnde inte riksrätten

Under onsdagen ska senaten ta upp frågan om riksrätt mot Donald Trump. Men hela affären ignorerades av Trump, som valde att inte alls nämna den i det drygt 80 minuter långa talet.

Donald Trump bjöd i stället på ett ögonblick värdigt en amerikansk tv-sändning. I publiken fanns en mamma och hennes två barn. Pappan tjänstgjorde som amerikansk militär i Mellanöstern – trodde familjen.

– I kväll har vi en speciell överraskning. Jag är glad att kunna säga att din make har kommit tillbaka från sin placering. Han är här med oss i kväll och vi kan inte låta honom vänta längre, säger Trump.


TV: USA-experten: ”Skicklig på att få fram sina framgångar”

Frida Stranne redogör för innehållet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.