En vecka efter den historiska stormningen och belägringen av amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium, den 6 januari, röstade representanthuset för att återigen ställa president Donald Trump inför riksrätt.
Republikanerna som vill ställa Trump inför riksrätt
Under debatten innan hade sju stycken republikanska ledamöter uttryckt sitt stöd för ett riksrättsåtal mot presidenten Ytterligare tre röstade sedan för åtgärden.
– Andra, inklusive mig själv, är ansvariga för att inte ha sagt ifrån tidigare – innan presidenten desinformerade och eldade upp en våldsam mobb, sa republikanske ledamoten Dan Newhouse som menade att det ”inte finns någon ursäkt för president Trumps agerande”.
Republikanerna som röstade för riksrätt
• Dan Newhouse från Washington
• John Katko från New York
• Jamie Herrera Beutler från Washington
• Adam Kinzinger från Illinois
• Fred Upton från Michigan
• Liz Cheney från Wyoming
• Peter Meijer från Michigan
• Anthony Gonzalez från Ohio
• Tom Rice från South Carolina
• David Valadao från Kalifornien
Den största överraskningen av de tio är Tom Rice. För en vecka sedan röstade han emot att godkänna elektorsrösterna som gav Joe Biden segern i presidentvalet och distriktet han representerar röstade med överväldigande majoritet på Trump.
Ändå röstade han nu för riksrätt. I ett uttalande skriver han:
– Jag har gett presidenten mitt stöd i vått och torrt. Jag har kampanjat för honom och röstat på honom två gånger. Men detta absoluta misslyckande är oförlåtligt.
David Valadao skriver på Twitter att presidenten var drivande bakom katastrofhändelserna den 6 januari.
”Han retorik var oamerikansk, motbjudande och definitivt tillräckligt för riksrätt”, skriver Valadao.
Riksrättsprocess 2 för Donald Trump är, hur utgången än blir framöver, den som fått störst stöd från den åtalade presidentens eget parti. När Bill Clinton ställdes inför riksrätt 1998 röstade fem demokrater ja. Nu är det alltså tio republikaner som ställt sig positiva till riksrätt. Förra gången var det inte någon republikan som röstade för riksrätt – och endast Mitt Romney ville senare fälla Trump.
Nu går frågan vidare till senaten, där förhandlingar kommer att hållas innan man röstar om Trump ska fällas för att ha uppviglat till stormningen av Kapitolium. Därefter kan man även rösta om Trump ska diskvalificeras från att någonsin inneha ett ämbete igen. Under eftermiddagen skickade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConell, ett meddelande till partikollegor där han skrev att han ännu inte bestämt sig för hur han kommer att rösta, rapporterar The Hill.
Donald Trump anklagas för att ha anstiftat stormningen
Under debatten inför omröstningen vädjade andra republikanska ledamöter om att ”sätta människor framför politik” och en annan topprepublikan anklagade Demokraterna för att ”rusa för att döma” presidenten, rapporterar CNN.
Den demokratiska ledamoten Ilhan Omar – som ofta varit föremål för gliringar och förolämpningar från Donald Trump – vädjade till republikaner om att rösta igenom riksrättsåtalet.
– Vi kan inte bara gå vidare efter det här, sa hon, rapporterar CNN.
Den blivande presidenten Joe Biden har kommenterat beslutet att ställa Trump inför riksrätt och hoppas att det inte kommer att påverka senatens arbete med andra viktiga frågor.
https://twitter.com/JoeBiden/status/1349556594237792256